Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  06.04.2022 11:15:48, aktualizováno 10.04.2022 09:07:15

Globální výprodeje dluhopisů se prohlubují, když Fed zpřísňuje rétoriku


Dluhopisové trhy jedou před zveřejněním zápisu z březnového zasedání Federálního rezervního systému v režimu těžkých výprodejů. Poté, co guvernérka Fedu Lael Brainard řekla, že americká centrální banka pravděpodobně zpřísní utahování své politiky tím, že urychleně sníží masivní holding dluhopisů, se letošní bezprecedentní globální růst výnosů dluhopisů ještě zrychlil.

Vyhlídky na agresivní akci Fedu vyhnaly výnosy na 10letých amerických státních dluhopisech na 2,60 %, což jej posunulo zpět do pásma z let 2018 a 2019. A včera vyskočily až o 17 bazických bodů.

Tento týden ale navazují na ztráty po osmiměsíční ztrátové sérii, nejdelší v historii, dluhopisy po celém světě, podle dat indexu Bloomberg Global Aggregate. Investoři se zbavují cenných papírů s pevným výnosem, když tvůrci politik chtějí zvýšit úrokové sazby tváří v tvář rostoucí globální inflaci a utaženějšímu se trhu práce.

"Cesta nejmenšího odporu vede k tomu, že výnosy budou směřovat výše, takže očekáváme, že rally budou pravděpodobně mělké, protože se při nich bude prodávat," řekl Prashant Newnaha, stratég sazeb pro Asii a Tichomoří ze společnosti TD Securities v Singapuru. "Je nepravděpodobné, že by předseda Fedu Jerome Powell zmírnil při příštím proslovu jestřábí postoj Brainard."

Brainard, která čeká na schválení Senátu, aby se stala místopředsedkyní Fedu, v úterý řekla, že Fed „bude pokračovat v metodickém zpřísňování měnové politiky“ a začne „rychlým tempem snižovat rozvahu hned na květnovém zasedání“.

Komentáře k takzvanému kvantitativnímu utažení Fedu přilily ojel do ohně, když už letos státní dluhopisy zaznamenaly nejhorší ztráty za desítky let. Včera také vzrostly výnosy státních dluhopisů v celé Evropě a novozélandské 10leté výnosy ve středu vyskočily o 17 bazických bodů na 3,42 %.

01

Jestřábí komunikace

„Zdá se, že trh od nadcházejícího zápisu FOMC očekává poměrně jestřábí komunikaci týkající se záměrů Fedu,“ řekl Andrew Ticehurst, stratég pro sazby u společnosti Nomura v Sydney. „Naši američtí kolegové očekávají tři po sobě jdoucí půlbodová navýšení Fedu a případný vrchol sazeb u 3,75 % až 4 %. V kombinaci s poměrně agresivním zúžením rozvahy to naznačuje, že výnosy v USA ještě vrcholu nedosáhly.

Swapové trhy očekávají, že Fed bude zvyšovat sazby vždy o více než čtvrt procentního bodu, s více než 80% šancí na pohyb o půl bodu na květnovém zasedání. Celkově jsou na příštích šest zasedání do prosince naceněna další zvýšení o přibližně 2,22 procentního bodu, oproti pondělnímu 2,13.

Brainard uvedla, že ke zmenšení rozvahy Fedu dojde „podstatně rychleji než při předchozím oživení, s výrazně větším zastropováním a mnohem kratším obdobím pro postupné snižování maximálních stropů ve srovnání s lety 2017–19“. „Celý příběh o zpřísňování Fedu se posouvá v čase i rozsahu,“ uvedl William O’Donnell, stratég Citigroup Inc. „Kvantitativní utahování přichází v květnu. Chtějí dřívější a větší zmenšování bilance.“

02

Dluhopisoví medvědi vystrkují drápky

To, co je třeba sledovat, je reálný (upravený o inflaci) výnos státních dluhopisů, což je proměnná, která může určit, nakolik má smysl investovat do rizikovějších aktiv, jako jsou akcie a rozvíjející se trhy. Desetileté reálné výnosy zůstávají sice záporné, ale na úrovni -0,26 % už míří zpět k nule, což jsou úrovně, které nebyly zaznamenány od března 2020. Připomeňme, že na začátku letošního roku byly pod -1 %.

Na poli akcií se úterní výprodej na Wall Street pod vedením Nasdaq přenesl do Asie, kde stlačil japonský Nikkei o 1,7 % níže a evropské akcie jsou dnes nepatrně v záporu. Také americké akciové futures se aktuálně nachází pod nulou.

Evropa se musí potýkat ještě s dalšími problémy, nejen s vyhlídkou na ekonomickou recesi způsobenou rusko-ukrajinskou válkou. Francouzské trhy rovněž naceňují možnost dvoukolových prezidentských voleb v této zemi (10. a 24. dubna), kde by mohla vyhrát krajně pravicová kandidátka Marine Le Pen.

Zdroj: Bloomberg, Reuters


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688