mvcr.cz (MV ČR)
Z domova  |  23.03.2022 20:22:00

Hasiči i policisté poskytnou další materiální pomoc Ukrajině. Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu do 31.5.

Hasiči i policisté poskytnou další materiální pomoc Ukrajině. Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu

Vláda opět schválila několik návrhů Ministerstva vnitra souvisejících s ruskou agresí a zvládáním přílivu lidí prchajících před válkou. Jde o materiální pomoc policejního a hasičského sboru Ukrajině a žádost o prodloužení nouzového stavu

Posílení obranyschopnosti, bezpečnosti a zajištění humanitární pomoci. Vláda na návrh Ministerstva vnitra schválila materiální dary Ukrajině od policejního i hasičského záchranného sboru. V případě policie jde o části výstroje, balistickou ochranu, optický a drobný materiál, včetně palet a kontejnerů za více než 53 mil. . Materiál je pro potřeby ozbrojených sil a bezpečnostních sborů Ukrajiny.

VládaUkrajině vojenský materiál darovala. Pomoci ale od počátku chtěly i bezpečnostní sbory. Tímto krokem Ukrajině vzkazujeme – i naši policisté a hasiči jsou s vámi a udělají vše, co je v jejich silách, abyste se dokázali bránit agresorovi a zajistili bezpečnost vašich lidí,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Na zvýšení obranyschopnosti Ukrajiny poskytne policie např. 1669 kusů balistické ochrany nebo části výstroje za téměř 17 mil. .

Hasiči poskytnou svým ukrajinským kolegům automobilní techniku v pořizovací ceně 33 mil. . Jde o plně provozuschopnou výškovou techniku (tři žebříky a tři plošiny), u které se předpokládalo její postupné nahrazení. I proto je zůstatková cena vyčíslena cca na 2,2 mil. . Součástí hasičského daru jsou i další strojní zařízení (dvě elektrocentrály a dvě osvětlovací věže) v hodnotě 2,2 mil. . Jde o dary, které hasičský záchranný sbor obdržel od veřejnosti za účelem pomoci Ukrajině.

Materiální dary obou sborů jsou možné díky výjimce z tzv. trvalé nepotřebnosti materiálu pro stát a veřejnému zájmu, činnost obou sborů nijak neovlivní. Přepravu na Ukrajinu zajistí Česká republika. V případě dalších darů od soukromých donátorů mohou hasiči tyto dary poskytnout Ukrajině bez dalšího schvalování, a to až do hodnoty 200 mil. .

Nouzový stav

Za necelý měsíc od napadení Ukrajiny překročily 3 miliony jejích obyvatel vnější hranice schengenského prostoru a přibližně 300 tisíc z nich vstoupilo na území České republiky. Vláda proto na návrh Ministerstva vnitra požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dva měsíce, tedy do 31. května 2022. Přestože délku konfliktu není možné předjímat, je zřejmé, že počet obyvatel, kteří v Česku používají dočasnou ochranu, nezačne klesat minimálně příští tři měsíce.

„Prodloužení nouzového stavu je nezbytné. Potřebuje ho vláda i hejtmani, abychom mohli rychle řešit obrovskou vlnu příchodů a pomáhat těm, kteří přicházejí,“ dodal Vít Rakušan s tím, že nouzový stav je standardní nástroj krizového řízení v souladu s krizovou legislativou, který umožňuje efektivně řídit a zvládat současnou krizi.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688