Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.03.2022 10:59:28

Korekce je u konce. Využijte příležitostí k nákupu, radí investor Jim Paulsen

„Hádám, že korekce je u konce,“ říká známý investor Jim Paulsen z Leuthold Weeden. Na Bloombergu k tomu dodal, že je nervózní jako každý investor a vnímá současné problémy. Domnívá se však, že trh si prošel „hodně konvenční standardní korekcí“, která začala už někdy před rokem. Tehdy rostly výnosy vládních dluhopisů a akciové trhy od té doby v podstatě stagnovaly. Co budou podle experta dělat dál?

„Standardní“ je současná korekce v tom smyslu, že druhým rokem expanze se akciový trh často chová podobným způsobem. Bylo tomu tak například v první polovině osmdesátých i devadesátých let. Takové korekce mimo jiné výrazně snižují valuace napříč celým trhem a také berou zisky firmám, které byly doposud hlavními tahouny cenového růstu.



Korekce také znatelně mění sentiment, ale investor míní, že ziskovost firemního sektoru a celkový ekonomický fundament stále vykazují velkou sílu. Ve výsledku tak na trhu existuje příležitost k nákupu daná právě tím, že se tu potkává znatelný pesimismus s dobrým fundamentem. Redaktorka Bloombergu na to reagovala s tím, že s ohledem na současnou situaci je teze o „běžné korekci“ velmi radikální. Specifická se k tomu zdá i situace kolem inflace. Co na to investor?

Paulsen odpověděl, že i v podobných situacích v minulosti docházelo k růstu inflace a výnosů vládních dluhopisů a Fed začal zvedat sazby. Hlavní neznámou podle něj momentálně nyní Rusko, ale další vývoj inflace v USA. On sám se podle svých slov domnívá, že velká část současné inflace je přechodného rázu, i když tomu tak být nemusí. Roli hrála rovněž příliš agresivní stimulace, ale zde je nutno brát v úvahu, že ta se během posledního roku výrazně změnila a politika se celkově posunula k restrikci. To samé platí o celkových finančních podmínkách, které mimo jiné utahuje znatelné posílení dolaru.

K normalizaci tak podle experta dojde na straně nabídky práce i ve výrobních řetězcích a inflace skutečně začne znatelně polevovat. Jak vnímá úvahy o přicházející inverzi výnosové křivky a následně recesi v americké ekonomice? Paulsen řekl, že obavy by v něm budilo to, kdyby se výnosy desetiletých vládních dluhopisů dostaly pod výnosy obligací dvouletých.

Následující graf ukazuje historické a aktuální hodnoty vedoucích indikátorů americké ekonomiky a indikátorů souběžných (červená křivka):
01

Zdroj: Twitter, Youtube, Bloomberg





Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688