plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  18.03.2022 00:00:00

Češi mají dobrovolnictví v srdci. Depo hostí festival o dobru - Primátor Pavel Šindelář

Primátor Pavel Šindelář: Češi mají dobrovolnictví v srdci. Depo hostí festival o dobru

Konference zaměřená na sdílení zkušeností, dobrých příkladů a novinek, ale i radostí a strastí, které dobrovolnictví přináší, se koná právě dnes, v pátek 18. března 2022, v plzeňské kreativní zóně DEPO2015. Setkání s názvem Jak chutná DOBROvolnictví zprostředkovává zájemcům řadu důležitých informací a konkrétních dobrovolnických příběhů. Dopolední část se zaměřila na novinky v legislativě, formy podpory dobrovolnictví ze strany státu a samosprávy, na sdílení zkušeností z managementu a koordinace nebo na firemní dobrovolnictví. Odpoledne zástupci vybraných organizací z celého Plzeňského kraje prezentují konkrétní příběhy.

Konference (fotografie: M. Pecuch)

Zahájení konference (fotografie: M. Pecuch)

Odbornou konferenci zahájil primátor Plzně Pavel Šindelář s dalšími hosty. „Na dobrovolnictví je stále co zlepšovat a vy jste toho dobrým příkladem. Uspořádali jste dnešní setkání, sdílíte své zkušenosti i nápady a chcete tuto složitou a v posledních letech intenzivní práci posunovat dál. To je důležitý signál pro naši společnost. Potkali nás totiž dvě významné události – pandemie covidu-19 a konflikt na Ukrajině. I vzhledem k nim si myslím, že Češi mají dobrovolnictví v srdci a neprokazují to jen v těžkých situacích, ale i ve chvílích, které nejsou na první pohled vidět,“ řekl Pavel Šindelář.

Konference (fotografie: M. Pecuch)

Podstatu samotného dobrovolnictví připomněla náměstkyně primátora Eliška Bartáková, do jejíž gesce spadá i oblast sociálních věcí. „Domnívám se, že za slovy dobrovolník a dobrovolnictví je daleko víc než jen pomoc druhým. Za těmito pojmy stojí zejména lidé, kteří mají velké srdce a není jim lhostejné, jak se daří ostatním. Přinášejí radost do života především seniorům, dětem, nemocným a všem, kteří jejich pomoc potřebují,“ uvedla Eliška Bartáková.

Kromě dalších hostů z vedení Plzeňského kraje přítomné ve videopříspěvku pozdravili bývalý primátor Plzně a současný ministr kultury Martin Baxa a ministr vnitra Vít Rakušan.

Vedle osobní účasti se mohli on-line na konferenci připojit zájemci ze všech regionů země i odkudkoli na světě. Až do dnešních 16 hodin je program streamovaný například na www.youtube.com.

Odborně zaměřená konference se koná v rámci dvoudenní akce Dny dobrovolnictví v Plzeňském kraji, která kromě pátku nabízí program i na sobotu 19. března. Široká veřejnost se v DEPO2015 může seznámit s tím, co to vlastně dobrovolnictví je, co přináší a kde všude pomáhá. Během dvou dnů se setkají dobrovolníci, jejich koordinátoři, zástupci přijímajících i vysílajících organizací, klienti, podporovatelé, studenti, představitelé státní správy, regionální i místní samosprávy s těmi, kteří buď zatím vůbec netuší, co to vlastně dobrovolnictví je, nebo váhají, zda se zapojit, ať jsou to soukromé osoby (studenti, rodiny, senioři) nebo firmy a jiné organizace, stávající i budoucí filantropové.

Konference (fotografie: M. Pecuch)

Sobotní program začíná v kreativní zóně v 10 hodin, a především pro dospělé budou připraveny akce jako Language Café, tedy formát nenásilné výuky cizího jazyka nad šálkem dobrého nápoje, výstava fotografií dokumentující dobrovolnické aktivity nebo tržiště čili prostor, kde dobrovolnické organizace z celého kraje představí atraktivním způsobem své aktivity budoucím dobrovolníkům. Doprovodný edukativní a zábavný program s názvem Na cestě malého DOBROvolníka potěší především děti. A milovníci dobrého jídla už jistě tuší, že dny dobrovolnictví se v sobotu spojí s oblíbeným festivalem pouličního jídla DEPO Street Food Market.

Akci uspořádalo Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM jako Regionální dobrovolnické centrum Plzeňského kraje za podpory města Plzně a dalších subjektů a organizací.

Text: Eva Kriegerová

Fotogalerie

Setkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná DobrovolnictvíSetkání s názvem Jak chutná Dobrovolnictví

Zveřejněno: 18. 3. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688