Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  18.03.2022 10:00:00

Mimořádná tripartita řešila aktuální situaci na Ukrajině

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se ve čtvrtek 17. března 2022 sešli na mimořádném jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Hlavním tématem dnešního zasedání byla aktuální situace na Ukrajině a její dopady na Českou republiku.

Ruská invaze na Ukrajinu se do české ekonomiky promítá prostřednictvím několika kanálů. Bezprostřední dopady jsou citelné v oblastech migrace, narušení obchodu, cenových šoků, investic a úvěrových expozic. Válka vyhnala ze svých domovů již přes 2 miliony osob a dle predikcí OSN budou nuceny v krátké době odejít další 4 miliony lidí. Od počátku konfliktu do ČR dorazilo odhadem přes 270 tisíc ukrajinských uprchlíků. Nejvíce uprchlíků dosud vstoupilo do Polska (cca 1,2 mil.), Rumunska (cca 500 tis.), Maďarska (cca 200 tis.) a Slovenska (cca 150 tis. osob).

„Přímých i nepřímých dopadů na Českou republiku je celá řada a musíme se s nimi vyrovnat. Přímý důsledek války je uprchlická vlna. Jsou to lidé, kteří utíkají před válkou, aby si zachránili svůj život. Těmto lidem musíme maximálně pomoci,“ sdělil při jednání tripartity předseda vlády Petr Fiala.

Surovinová závislost je problémem nejen pro ČR, ale i pro celou Evropskou unii. Objem vývozu z ČR do Ruska v r. 2021 měl hodnotu 93,6 mld. . ČR dováží z Ruska zejména ropu, zemní plyn, hliník, olovo, železnou rudu a surové železo. Dodávky ropy z Ruska tvoří cca 50 % ročního importu ropy. Situace ohledně dodávek ropy z Ruska do EU je permanentně sledována a v současné době nejsou informace o problémech. V případě přerušení dodávek zemního plynu z Ruska, z níž pochází více jak 40 % celkového dovozu plynu do EU, bude postižena téměř celá EU a muselo by přijít celoevropské řešení.

Ukrajina byla dlouhodobě nejvýznamnější zemí v oblasti pracovní migrace. Ke dni zahájení vojenské invaze bylo v ČR zaměstnáno 195 tisíc ukrajinských občanů. S volným přístupem na trh práce 87 tisíc (trvalý pobyt, 45 %); se zaměstnaneckou kartou 70 tisíc (nad 90 dnů, 36 %); s povolením k zaměstnání 37 tisíc (do 90 dnů, 19 %). Válečným uprchlíkům jsou udělována speciální víza s platností na 1 rok. Do 13. března 2022 bylo uděleno 161 tisíc speciálních víz.

Další jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR se uskuteční v úterý 12. dubna 2022 od 10.00 hod.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688