Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  17.03.2022 11:02:10, aktualizováno 11:06:19

Akcie Buffettova konglomerátu Berkshire Hathaway poprvé stojí více než 500 tis. USD. Firma stoupá v žebříčku nejhodnotnějších firem

Středeční nakonec výrazně pozitivní seance na Wall Street se odrazila i ve vývoji akcií Berkshire Hathaway. Kurzově přidaly již čtvrtou seanci v řadě a „dražší“ obchodovaná hlavní třída A se poprvé v historii ocitla nad hranicí 500 tis. USD. Titul se obchodoval až za více než 506 tis. USD, nakonec zakončil na 504 036 USD. Ze známých firem tato nejdražší akcie na Wall Street tak v aktuálním přepočtu stojí téměř 11,3 mil. . Jak v minulosti Warren Buffett prohlásil, titul však i přes vysokou cenu nechce nikdy rozdělit (nerozštěpí). Věří, že díky i tomu přiláká více dlouhodobých investorů.

Současný zájem o titul může navazovat na dění v energetickém sektoru, resp. právě poslední Buffettovu aktivitu v sektoru. Jak známo v posledních týdnech investuje mnoho miliard dolarů do navýšení podílu v Occidental Petroleum (OXY). I přes výrazný kurzový nárůst titulu v posledních dnech stále pokračuje v nákupech. Jak ukázalo poslední regulatorní hlášení v tomto týdnu se ke včerejšku portfolio Berkshire Hathaway rozrostlo o dalších 18,1 mil. akcií Occidental Petroleum (OXY). Celkem tak již ve firmě disponuje 136,4 mil. akcií, resp. podílem 14,6 %. Aktuálně v hodnotě více než 7,2 mld. USD.

Samotné akcie Berkshire Hathaway (BRK-A) si od začátku roku kurzově připisují 11,8 %. Obdobně se daří i „levnější“ třídě akcií B (BRK-B), která ve středu rovněž zakončila na novém historickém maximu (336,11 USD). Tedy výrazně překonávají výkonnost trhu. Například index S&P 500 letos naopak aktuálně ztrácí 8,5 %.

Vývoj akcií Berkshire Hathaway (BRK-A) za posledních 5 let

Trh zkrátka konglomerát Berkshire Hathaway oceňuje již na zhruba 738 mld. USD (16,5 bil. ). Stoupá tak i v žebříčku TOP 10 nejhodnotnějších firem na Wall Street. Letošní pád Facebooku, resp. akcií Meta Platforms (FB) znamená pokles hodnoty firmy na aktuálních 554 mld. USD. Zhruba před půl rokem přitom ocenění sociální sítě krátce přesahovalo i bilion USD. Berkshire Hathaway tedy Meta Platforms překonává. Nejblíže výše je teď na 5. místě Tesla (TSLA), kterou trh aktuálně oceňuje na 844 mld. USD.

Zájem o čipy v posledním roce kurzově výrazně vyšvihl společnost NVIDIA (NVDA), jejíž ocenění nyní dosahuje 612 mld. USD. Jak patrno i z níže uvedeného našeho grafického přehledu, je tedy na 7. místě, když se rovněž v posledních týdnech dostala před Meta Platforms.

TOP 10 nejhodnotnějších společností na Wall Street (hodnoty v mld. USD)


K Berkshire Hathaway možno připomenout, že hlavní položkou zůstává podíl ve společnosti Apple. Právě přiklonění se také k technologickému titulu, kterým se jinak obecně Buffett do roku 2016 vyhýbal, přispělo nejvýrazněji k růstu hodnoty portfolia. O změnách investic jsme naposledy informovali v článku „Warren Buffett zůstává třetím největším akcionářem Applu. Řadu titulů však vyprodával, zaměřil se naopak na ropu či videohry“.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688