Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  16.03.2022 16:00:40

MŽP podpoří větší fotovoltaické elektrárny. Jedná se o potřebný impuls k energetické soběstačnosti Česka

Ministerstvo životního prostředí dnes oznámilo prvních pět desítek podpořených projektů větších solárních elektráren. Modernizační fond bude v oblasti zvyšování podílu čisté elektřiny podporovat nepalivové zdroje, typicky právě fotovoltaické elektrárny na střechách i neúrodných půdách, větrné elektrárny nebo malé vodní elektrárny. Podporu vítá Svaz moderní energetiky, neboť přichází v době, kdy Česko potřebuje posílit svou energetickou nezávislost.

„Pokud chceme Česko zbavit závislosti na spalování uhlí, potřebujeme restartovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Posvěcení prvních projektů podpořených v Modernizačním fondu je nejzásadnějším impulsem pro dekarbonizaci domácí energetiky za poslední roky. Právě solární energetika je klíčem k zajištění levné a čisté energie do budoucna. Přínosem je nyní i fakt, že za energii slunce nemusíme posílat peníze do Ruska,” komentuje výsledek Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Budování fotovoltaických elektráren na brownfieldech, výsypkách nebo plochách bývalých dolů je nejdostupnějším řešením pro naplnění klimatických závazků České republiky. Potvrzují to i kalkulace společnosti Deloitte ve studii, která je zpracovaná pro Svaz moderní energetiky. Právě Svaz moderní energetiky v minulosti upozornil na to, že rozvoj solární energetiky by Česku přinesl potřebný impuls v rámci restartu ekonomiky. Podle studie, kterou zpracovali konzultanti společnosti Deloitte pro Svaz moderní energetiky, lze v Česku vybudovat až 7 500 megawattů nových solárních elektráren do roku 2030. Zároveň by zvýšení podílu obnovitelných zdrojů v elektroenergetice přineslo až 33 tisíc pracovních míst a růst HDP až o 7 %. 
Odkaz na studii Deloitte:
www.modernienergetika.cz/wp-content/uploads/2020/12/201208_Rozvoje_OZE_2030_Aktualizace_final-1.pdf

Svaz moderní energetiky současně upozorňuje, že vláda Petra Fialy může dát ještě silnější impuls pro rozvoj obnovitelných zdrojů, a to zařazením fotovoltaiky také mezi zdroje, které se budou moci ucházet o provozní podporu v tzv. aukcích. Ty nyní připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a bohužel právě pro solární elektrárny navrhuje na příští roky čistou nulu. Aukční podpora je přitom model podpory úspěšně vyzkoušený v zahraniční. Využívají ho na podporu fotovoltaiky například v Německu, Polsku nebo Maďarsku.


Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Díky průřezovému zastoupení expertů umí Svaz nabídnout ucelený pohled na možnosti rozvíjejícího se oboru nové nízkouhlíkové energetiky. Svaz má za cíl proaktivně vstupovat do české i evropské debaty o možnostech proměny energetiky. Zároveň přináší klíčové impulsy, které zajistí přední pozici ČR v oblasti vývoje a výroby progresivních technologií. Právě k příležitostem, které se v oblasti přechodu na nízkouhlíkovou energetiku otevírají, chce v Česku vést širokou diskuzi zaměřenou na prosazení opatření, které podpoří samovýrobu elektřiny, rozvoj akumulace energie, posílí možnosti společné výroby elektřiny a tepla, implementaci chytrých sítí, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací. 




Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688