Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  14.03.2022 11:02:04

Finanční trhy budou zaměřeny na dvě témata – vývoj konfliktu na Ukrajině a zasedání amerického Fedu

I v uplynulém týdnu zůstala hlavním tématem geopolitická situace na Ukrajině. Na finančních trzích zůstává stále výrazná volatilita v reakci na aktuální vývoj. I přes některé náznaky zatím žádná dohoda mezi oběma stranami není uzavřena a Rusko pokračuje v bombardování ukrajinských měst. Stále více západních společností oznamuje odchod z ruského trhu. Další sledovanou událostí bylo zasedání ECB. Ta ponechala podle očekávání sazby beze změny, nicméně uvedla, že ukončí nákupy aktiv rychleji, než doposud plánovala. ECB tak reaguje na prudký skok v inflačních tlacích mimo jiné kvůli konfliktu na Ukrajině. Americký akciový index S&P 500 zaznamenal již pátý ztrátový týden v řadě (-0,8 % t/t), technologický NASDAQ pak odepsal 1,8 % t/t. Naopak Evropa prostřednictvím indexu Euro Stoxx 600 rostla o 2,7 % t/t a částečně tak korigovala výrazné předchozí ztráty. Domácí index PX nenásledoval růst na okolních trzích a zakončil mírně v červeném (-0,3 % t/t na 1 303 bodech).

Pražská burza

V Praze pokračovala výsledková sezóna. VIG reportovala za celý minulý rok předepsané pojistné 11 mld. EUR a zisk před zdaněním 511 mil. EUR, v souladu s již dříve oznámenými předběžnými čísly. Management dále navrhne ze zisku minulého roku vyplatit dividendu ve výši 1,25 EUR na akcii. Expozice vůči Rusku je relativně omezená, v investičním portfoliu drží VIG ruské dluhopisy v objemu 210 mil. EUR a ukrajinské ve výši 60 mil. EUR, což dohromady představuje přibližně 0,7 % z celkových aktiv skupiny. Akcie pojišťovny uzavřely týden na úrovni 570 (+2,1 % t/t).

Ministerstvo obrany ČR podepsalo s CZG dodatek k rámcové smlouvě, jímž se navyšuje kontrakt na dodávky ručních zbraní o 1,18 mld. . CZG měla zatím s ministerstvem kontrakt za 2,35 mld. na nákup až 39 tis. kusů zbraní. Nyní chce ministerstvo přikoupit řádově další tisíce zbraní. Akcie zbrojařské firmy zakončily týden silnější o 2,4 % t/t na úrovni 590 .

Nejlepší výkonnost měly v uplynulém týdnu akcie ČEZu (+3,4 % na 848 ). Geopolitické napětí nemá výraznější dopad na společnost a zároveň vysoké ceny elektřiny jsou pozitivní pro ziskovost společnosti. Nejhůře se naopak dařilo bankám, konkrétně Monetě (-3,8 % t/t na 82,5 ) a Komerční bance (-3,7 % na 766 ). Banky jako cyklický sektor jsou více citlivé na výprodeje v případě rostoucích rizik na trzích.

Výhled

Finanční trhy budou podle nás tento týden zcela zaměřeny na dvě témata – vývoj konfliktu na Ukrajině a zasedání amerického Fedu. V pátek vysvitla naděje na dřívější ukončení konfliktu, když ruský prezident Putin zmínil „pozitivní posuny“ ve vyjednávání s ukrajinskou stranou. Stále je však značná pravděpodobnost dalšího zintenzivnění bojů a dalších sankcí, což by zvyšovalo ceny komodit a ohrožovalo hospodářský růst zejména v Evropě. Ve středu oznámí výsledek dvoudenního zasedání americký Fed. Očekává se, že centrální banka USA zvýší poprvé od r. 2018 úrokové sazby, a to z nuly na 0,25 %. V tomto bodě neočekáváme překvapení, ale klíčové bude, co Fed řekne o dalších plánech. Trh zatím počítá s plynulým zvyšováním sazeb o 25 bazických bodů na každém zasedání vzhledem k neustále rostoucí inflaci. Vzhledem ke stále napjaté situaci na Ukrajině máme na tento týden opatrný výhled a očekáváme nadále vysokou volatilitu akciových indexů. Na evropském kontinentu bude také doznívat výsledková sezóna. Hospodářské výsledky zveřejní např. BMW, Volkswagen Group, E.ON či Generali.

V tomto týdnu představí čísla za minulý rok ČEZ. Očekáváme, že s provozním ziskem EBITDA na úrovni 60,9 mld. a očištěným ziskem 22,6 mld. překoná výhled managementu (59 – 60 mld., respektive 19 – 21 mld. ). Pozornost investorů se bude upínat především k výhledu hospodaření v tomto roce, kde očekáváme výrazný nárůst zisku na základě růstu realizované ceny elektřiny.

pátek ke konci obchodování bude efektivně převážen středoevropský index CECE. Z indexu budou vyloučeny akcie CZG, naopak přibude Kofola. Váha akcií CZG činila cca 0,2 % a stejnou váhu dostanou i akcie Kofoly. Změny budou platit od 21. 3.

Z makroekonomických dat budeme v úterý sledovat čínskou průmyslovou produkci a maloobchodní tržby za únor (oček. +5 % r/r, resp. +3 % r/r). Ve stejný den bude v Evropě podstatný německý index důvěry investorů ZEW za březen, kde se čeká výrazné zhoršení podindexu očekávání vzhledem k narušení obchoduUkrajinou a Ruskem (oček. 5,5 b. po 54,3 b. v únoru). V zámoří budou číslem týdne maloobchodní tržby za únor (oček. +0,4 % m/m po 3,8 %) ve středu a tentýž den večer bude známo zmíněné rozhodnutí Fedu o sazbách. Ve čtvrtek budou investoři sledovat americkou průmyslovou výrobu za únor (oček. +0,5 % m/m po 1,4 % v lednu).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688