hrad.cz (Hrad)
Armáda  |  11.03.2022 18:09:32

Žádosti o vstup do ozbrojených sil cizího státu

11. března 2022

Kancelář prezidenta republiky v současné době kontaktují stovky zájemců o vstup do ozbrojených sil cizího státu. Zaměstnanci KPR jsou prezidentem republiky pověřeni na všechny žádosti bezodkladně odpovídat. Zájemci se s touto žádostí podle zákona mají obracet na Ministerstvo obrany, Kancelář prezidenta republiky se těmto žádostem přesto věnuje a poskytuje všechny důležité informace.

KPR v současné době eviduje přes 600 osob, kterým poskytuje součinnost při podání žádosti o vstup do ozbrojených sil státu mimo NATO, v tomto případě Ukrajiny. Pokud jde o problematiku možnosti služby v ozbrojených silách jiného státu, je řešena ustanovením § 34 zákona č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování.

Existují dvě výjimky, kdy není k takovéto službě třeba souhlasu prezidenta republiky. První z nich se týká občanů České republiky, kteří mají více státních občanství a chtějí se stát příslušníky ozbrojených sil státu, jehož jsou také občany. Druhá výjimka se vztahuje na vstup do ozbrojených sil kteréhokoli členského státu Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO).

V ostatních případech, což se týká i Ukrajiny, je třeba řádně odůvodněnou žádost, ve které musí být uvedena všechna jména a příjmení žadatele, jeho datum narození a rodné číslo, dále adresa trvalého pobytu a konkrétní stát, do jehož armády chce vstoupit, zaslat nikoli přímo panu prezidentovi, ale na Ministerstvo obrany (datovou schránkou nebo písemně na adresu: Ministerstvo obrany, Tychonova 1, 160 00, Praha 6), jež společně s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zahraničních věcí celou záležitost pečlivě posoudí a teprve až poté ji předloží prezidentu republiky ke konečnému rozhodnutí.

Někteří zájemci se dotazují na to, zda budou z české strany vybaveni výstrojí a výzbrojí, zda jim bude v Česku poskytnut základní vojenský výcvik a doprava. Česká republika vstup do legií cizích států neorganizuje, proto neposkytuje výstroj ani výcvik.

Otázka beztrestnosti vstupu českých občanů do ozbrojených sil Ukrajiny byla jedním z bodů jednání prezidenta republiky Miloše Zemana s premiérem České republiky Petrem Fialou. Výsledkem byla garance beztrestnosti těchto osob v případě, že by jim hrozilo trestní stíhání. Beztrestnost by byla garantována formou abolice, kterou by udělil prezident s premiérovou kontrasignací.

Vít Novák, Odbor tiskový, kontakt: vit.novak@hrad.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688