Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  07.03.2022 00:00:00

Středočeský kraj má pět dětských center, postupně se mění na centra komplexní péče

Dětské centrum Milovice.

Dětská centra čeká postupná proměna na takzvaná centra komplexní péče. Středočeský kraj má takových zařízení pět. Náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík při svém výjezdu do regionu navštívil centra v Kolíně a v Milovicích.

„O dětských centrech se častěji nesprávně mluví jako o kojeneckých ústavech. Ty musí podle loňské novely zákona postupně omezit svou činnost a od roku 2025 už by měli péči o nejmenší opuštěné a ohrožené děti zajišťovat zejména pěstouni. I nadále ale budou zachované výjimky například pro děti s postižením, a proto chceme naše dětská centra proměňovat už nyní, abychom byli připraveni. V centrech komplexní péče dochází k omezení ústavní péče na nezbytně nutnou dobu a podporují se služby, které umožní pečovat o dítě v jeho vlastním sociálním prostředí. Současně může dojít k rozšiřování poskytovaných služeb do oblasti sociální, jako jsou například odlehčovací služby, týdenní stacionáře a podobně,“ vysvětlil náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Kolínské dětské centrum patří k nejmenším v kraji. V rámci postupné transformace už nyní poskytuje širší rozsah péče, než pro který bylo původně vytvořené. Konkrétně jde o dlouhodobou lůžkovou péči pro děti od narození do dovršení 18 let věku, které vyžadují nepřetržitou zdravotní péči. „Pro personál je to samozřejmě velmi náročné a zaslouží si uznání. Snažíme se do centra postupně investovat, aby se podmínky pro děti i zaměstnance stále zlepšovaly. V současné chvíli zde navíc probíhají pod taktovkou paní ředitelky Hany Hálové práce na přípravě dvou nových ordinací, a to praktického lékaře pro děti a dorost a fyzioterapeuta, které by měly být zprovozněny nejpozději do srpna letošního roku. Přispějeme tím ke zlepšení dostupnosti zdravotní péče v oblasti Kolínska. Je to určitě krok správným směrem,“ řekl Pavel Pavlík.

Další zastávkou na jeho pracovní cestě byly Milovice, kde je naopak největší dětské centrum v kraji. I přes svou velikost je uzpůsobeno tak, aby dětem co nejvíce poskytovalo podmínky připomínající rodinné prostředí. Součástí centra jsou i tzv. „zácvikové byty“, které pomáhají jak méně zkušeným maminkám, tak maminkám, jejichž dítě trpí určitým hendikepem, s nácvikem potřebné péče. „I tady jsme se přesvědčili o tom, jak nezastupitelnou roli dětská centra mají. Samozřejmě, že každý ví, že pro dítě je nejlepší funkční rodina a bezpečný domov. Někdy ale nastanou okolnosti, kdy právě takové centrum může být obrovskou pomocí, což dosvědčují mnohé příběhy dětí. I tady bych chtěl poděkovat personálu za to, jak se o své klienty stará,“ uvedl náměstek.

Tématem jednání byla i pomoc lidem prchajícím před válkou na Ukrajině. „Díky velikosti centra v Milovicích a vhodným podmínkám je možné část prostor využít pro ubytování několika rodin. Velice si vážím přístupu paní ředitelky Petry Černovské, a to nejen za její akt solidarity, kterého si nesmírně cením, ale samozřejmě i za veškerou práci, kterou zde odvádí. To ovšem platí i pro ostatní centra,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví.

Středočeský kraj provozuje celkem 5 dětských center. Kromě Milovic a Kolína je toto zařízení ještě v Kladně a Choceradech. Pátým je dětské centrum spadající pod Oblastní nemocnici Mladá Boleslav, a.s., nemocnici Středočeského kraje.

Dětská centra (dle platné legislativy dětský domov pro děti do 3 let věku) poskytují zdravotní služby a zaopatření dětem zpravidla do 3 let. Hlavní činností je poskytování zdravotních služeb a zaopatření dětem, které nemohou vyrůstat v rodinném prostředí, zejména dětem s perinatální zátěží a zdravotním rizikem, dětem týraným, zanedbávaným, zneužívaným a ohroženým ve vývoji nevhodným sociálním prostředím nebo dětem zdravotně postiženým. Dětská centra jim poskytují komplexní interdisciplinární péči.


Z Dětského centra Kolín. (Obrázek se otevře do nového okna)
Z Dětského centra Kolín. (Obrázek se otevře do nového okna)
Z Dětského centra Kolín. (Obrázek se otevře do nového okna)
Dětské centrum Milovice. (Obrázek se otevře do nového okna)
Dětské centrum Milovice. (Obrázek se otevře do nového okna)
Z Dětského centra Milovice. (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688