pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  03.03.2022 00:00:00

Pardubice: Neohluchni! dnes je světový den sluchu


NEOHLUCHNI! Dnes je světový den sluchu (3.3.2022)

To je název celorepublikové kampaně Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR (SNN ČR), největší organizace pomáhající lidem se sluchovým handicapem. Začíná symbolicky právě dnes – 3. března – na Světový den sluchu. Jejím cílem je upozornit na trvalé následky poškození sluchu. Zaměřovat se bude na osvětu těch nejmenších: dětí a mladých lidí, kteří si mohou poslechem hlasité hudby nenávratně poškodit sluch.

 Víte, že při dlouhodobém vystavení hluku, který je vyšší než 85 decibelů, si nenávratně poškozujete sluch?

Svaz neslyšících již čtyři roky chodí pravidelně na základní a střední školy. Ptá se žáků a studentů, jak si chrání zrak. „Nosíme sluneční brýle, to je jasné,“ zní jejich odpověď.

Na dotaz, jak si chrání sluch, je buď ticho, nebo odpověď, že nijak.

„A když jsou koncerty, kde stojíte?“ „Přece v přední řadě u pódia.“

Tím si však zadělávají na budoucí problémy se sluchem.

Na problematiku poškození sluchu upozorňuje i profesor Josef Syka, jedna z osobností vlajkového projektu SNN ČR Jsem jedno ucho, který pro Svaz neslyšících a nedoslýchavých říká: „Hluk je jedním z problémů současné civilizace. Třicet let od revoluce jsem byl poprvé v kině. Vzal jsem vnučky do jednoho pražského multikina. A nepříjemně mě překvapilo, jak hlasité bylo promítání. Jak mohou vystavovat tak malé děti takovému hluku? S kolegy jsem pak navštívil hned několik promítání, kde jsme měřili úroveň hluku v decibelech. A výsledek? Jelikož se používají ekvivalentní hodnoty za určité období, kritická hluku překročena nebyla. Ale! Ve špičkách, které sice byly krátké, avšak jich tam bylo mnoho, jsme naměřili až 110 decibelů! Když jsou malé děti takovýmto špičkám vystaveny často, je zřejmé, že jim to poškozuje sluch,“ varuje profesor Josef Syka z Akademie věd ČR.

A proč je pro člověka sluch tak důležitý? Tento smysl je zásadní nejen v raném dětství při rozvoji řeči, ale je důležitý také pro získávání informací a vytváření mezilidských vztahů. „Pokud dojde k ohluchnutí, dochází k nejen k informační bariéře, ale také sociální izolaci, která pak často vede k úzkostem, nízkému sebevědomí, pocitům méněcennosti nebo i depresím,“ vysvětluje Šárka Prokopiusová, prezidentka Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR.

A co nám sluch poškozuje? Podle foniatra docenta Mojmíra Lejsky to jsou hlavně tři faktory. „Zvýšený hluk nad 85 dB, kouření a používání léků. Každý kuřák má poškozené cévy, tedy i cévy v uchu. Každý lék má vedlejší účinky – a často právě ve vztahu ke sluchu. Chodíme po ulici, kde je hlučná doprava, vrtáme vrtačkami, sekáme. Každý hluk má vliv na sluch. Osobně odhaduji, že až 50 procent populace má zhoršený sluch v důsledku toho, že si ho celý život nechránili,“ říká docent Lejska.

V sobotu vám přeměří sluch v Pardubicích

ORL klinika Pardubické nemocnice nabídne vyšetření u příležitosti Světového dne sluchu. Nedoslýchavost může výrazně snížit kvalitu lidského života. Běžné denní činnosti, jako jsou například rozhovory s blízkými nebo telefonování, se rázem stávají náročnějšími a komunikace či vnímání okolního světa je složitější. Proto je potřeba o sluch náležitě pečovat a v případě náznaků obtíží vyhledat odbornou pomoc.

Pokud máte problémy tohoto charakteru, je právě pro vás určena akce, která se bude konat v sobotu 5. března 2022 od 8.00 do 11.00 hodin v budově kliniky ORL v Pardubické nemocnici.

ORL klinika se tak i v letošním roce připojí k tradiční osvětové akci Světový den sluchu. Veřejnosti nabídne možnost screeningového vyšetření sluchu spojenou se základními informacemi o sluchadlech. „Každému zájemci, který bude starší 12 let, provedeme screeningové vyšetření sluchu tónovou audiometrií s následnou konzultací výsledku vyšetření s lékařem,“ uvedla lékařka ORL kliniky Michaela Bukvová.

Světový den sluchu se koná každoročně od roku 2007 pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO). Jeho cílem je celosvětově upozornit na důležitost zdravého sluchu pro plnohodnotný život. Podle údajů WHO žije na světě 466 milionů lidí s poruchou sluchu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688