pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  25.02.2022 00:00:00

Pardubice: Návrat na trh práce po mateřské či rodičovské dovolené nemusí být složitý

Návrat na trh práce nemusí být složitý

Foto: Monika Konířová
(25.2.2022)

PardubiceMaminky po mateřské či rodičovské dovolené mají často snížené sebevědomí a sebedůvěru. Po čase stráveném v užších sociálních vazbách nejbližší rodiny a přátel jen nelehko vstupují znovu do práce. Jejich obavy, zda zvládnou zapojení do pracovního týmu a zda skloubí nové zaměstnání s péčí o děti, pomáhají rozptýlit projekty zaměřené na návrat rodičů na trh práce. Financují je převážně evropské fondy.

Téměř čtyřicet maminek znovu na trhu práce díky rozvojovému projektu

Na konci loňského roku skončil jeden z rozvojových projektů z dílny Koalice nevládek Pardubicka s názvem „Štěstí přeje aktivním a dobře připraveným“. Pomohl téměř čtyřiceti maminkám
z Pardubicka, Přeloučska a okolí Heřmanova Městce vrátit se po mateřské nebo rodičovské dovolené zpátky na pracovní trh. Výsledky projektu příjemně překvapily. Celkem 13 maminek získalo práci v neziskovém sektoru, 19 se zapojilo do podnikatelského odvětví a 3 maminky a jeden svobodný muž získali zaměstnání v příspěvkových organizacích. Živnostenský list si založilo 7 maminek. Díky úspěchu projektu se proto rozjel další obdobný projekt s názvem „Aktivně ke štěstí a spokojenosti“.

„Do projektu jsem vstoupila spíše ze zvědavosti. Zaujala mne zajímavá náplň kurzů. Chtěla jsem také poznat nové lidi, kteří se nacházejí v podobné situaci, kdy se budou opět vracet do práce po mateřské. Věřím, že díky absolvování kurzů si alespoň částečně zvýším pravděpodobnost nalezení zaměstnání. Očekávám, že si také více ujasním, co by mne bavilo a co bych chtěla v budoucnu dělat,“ říká nadšená maminka malého synka Barbora Jouzová. S podobnými motivy vstoupilo do motivačních kurzů dalších 13 účastnic, které se přibližně za 4 měsíce, kdy projekt skončí, začnou rozhlížet po nových pracovních příležitostech.

Projekt otevírá pracovní příležitosti také nezaměstnaným a hendikepovaným

„Nejen maminky pečující doma o malé děti, mají problém s navrácením na trh práce,“ uvádí Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka a dodává: „Rozvojové vzdělávací projekty otevíráme i pro jiné obtížněji zaměstnatelné skupiny na trhu práce. Místo v projektu naleznou třeba dlouhodobě nezaměstnaní, lidé se zdravotním či jiným hendikepem i osoby starší 50 let. Zájemci projdou motivačními workshopy zaměřenými na sebepoznání, tvorbu pracovní vize, komunikaci a přípravu na výběrové řízení nebo přijímací pohovor. Po absolvování kurzů naši klienti konzultují s koučkou
a pracovní poradkyní vhodné zaměstnání nebo podnikání a ujasňují si představu o oboru, ve kterém hledají uplatnění.“

Přes milion korun na podporovaná zaměstnání

Z rozpočtu projektu „Štěstí přeje aktivním a dobře připraveným“ šlo na mzdové příspěvky zaměstnavatelům 1,14 milionů korun. Přibližně polovinu z toho tvořily mzdy maminek, které získaly práci v neziskovém sektoru. „Právě maminky po mateřské nebo rodičovské dovolené často obtížně hledají pracovní uplatnění,“ říká Pavel Šotola, krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor. „Jestliže se podařilo znovu navrátit do práce čtyři desítky maminek v náročné době poznamenané protiepidemickými opatřeními a k tomu ještě sladit jejich zaměstnání s péčí o rodinu, dá se hovořit o úspěchu takových projektů,“ doplňuje radní Pavel Šotola.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688