Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.02.2022 09:05:00

Trhy se oklepaly z největších výprodejů, vysoká nejistota přetrvává - Rozbřesk

Spojené státy i EU uvalily na Rusko zatím nejtvrdší balík sankcí. Jejich zveřejnění bylo ovšem pro trhy možná trochu paradoxně signálem k pozitivnímu obratu z nejprudších výprodejů. Sankce jsou zaměřené na zákaz vývozů řady odvětví do Ruska, další omezení přístupu na kapitálové trhy, zmražení zahraničních aktiv největších amerických bank a na omezení možnosti Ruska obchodovat v dolarech, jenech a eurech.

Na druhou stranu se Západ zatím neshodl na vyřazení Ruska z platebního systému SWIFT, což zmírnilo strach z okamžitého kolapsu obchodu s energiemi mezi Ruskem a Západem. President Biden navíc podtrhnul, že balík sankcí byl připravovaný tak, aby platby za dodávky energií mohly pokračovat, a přislíbil uvolnění strategických ropných rezerv. V reakci na to americké akcie prudce otočily a z hlubokých ztrát se dostaly ke konci seance do plusu (+2,34 % Nasdaq a +1,5 % S&P 500).

Včerejší vývoj jen podtrhuje to, z čeho mají trhy vzhledem k ruské invazi největší strach - přerušení dodávek energií a nový výrazný stagflační šok, který by současně zvýšil inflaci a ochladil ekonomiku. Česko v tomto ohledu v Evropě patří k těm nejzranitelnějším. Z Ruska dováží prakticky všechen plyn a necelou třetinu ropy. Omezení dodávek nebo jejich postupné zastavení může přijít buď v důsledku ruských sankcí, ale i v důsledku sankcí Západu vůči Rusku - zmiňované vyřazení Ruska ze systému SWIFT sice zatím uplatněno nebylo, ale zůstává ve hře.

Je důležité také vzít v potaz, že jakýkoliv nový energetický šok přichází po masivní covidové inflační vlně. Právě ta už značnou část českých domácností tvrdě zasáhla a další zdražování energií a potravin může proto výrazně snížit jejich kupní sílu. To platí zvlášť pro nižší příjmové skupiny, které již před pandemií přes 90 % svých příjmů jednoduše spotřebovaly. Pokud tedy na novou inflaci nezareaguje stát novými rozpočtovými výdaji (které by nakonec byly také pro-inflační), budou domácnosti jednoduše utrácet méně. Odhadujeme, že pokud by letošní inflace v důsledku konfliktu byla vyšší v Česku o 2-3 procentní body (což dnes není vůbec jasné), bude to pro ekonomiku znamenat ztrátu na HDP o 1-1,5 %.

*** TRHY ***

Ropa

Česká koruna se podobně jako americké akciové trhy v průběhu dne dostala z nejhorších výprodejů a vrátila se pod 25,00 EUR/CZK. Podle komentáře českých centrálních bankéřů, ČNB zatím vnímá ruskou invazi jako krátkodobě pro-inflační šok, zdůrazňuje také ale vysoký stupeň nejistoty spojený s dalším vývojem. I proto může být na nejbližších zasedáních opatrnější (více závislá na nově příchozích datech) a pragmatičtější (může ve finále například použít devizové rezervy v případě výraznějších výprodejů na koruně).

Zahraniční forex

Invaze na Ukrajině musela nevyhnutelně ublížit eurodolaru, který se propadl pod hranici 1,12. Z teritoriálního hlediska je jasné, že výpadek rusko-ukrajinského trhu postihne především západoevropské výrobce stejně, jako eventuální výpadky v dodávkách zemní plynu. Pro eurodolar však bylo včera důležité, že američtí centrální bankéři ve svých včerejších komentářích nikterak naznačili možnost, že by Fed v březnu s ohledem na geopolitickou situaci neměl zvednout sazby. Zvýšení o 25 bps v půlce března se tedy zdá být neotřesitelné, přičemž následující dny ukáží, jak jestřábí si Fed bude moct dovolit být.

Poměrně dramatická situace zavládla na středoevropských devizových trzích, kde se včera poměrně překvapivě dostal pod největší tlak forint (a to přesto, že MNB zvedla jednotýdenní depo o 30bps). S tím, jak večer začaly korigovat ztráty americké akciové trhy, začaly je mazat forint a zlotý. Situace na Ukrajině je však stále nepřehledná a pro všechny středoevropské měny zranitelná (tím spíše, že bombové a letecké útoky na Kyjev zesilují).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

28.02.2023Trhy v zámoří se oklepaly z poklesů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
25.02.2022Trhy se oklepaly z největších výprodejů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
10.09.2021Nejistota kolem zvýšené inflace přetrvává (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688