David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  23.02.2022 15:10:10

Společnosti vydávající kreditní karty jsou možná pod větším konkurenčním tlakem, než se zdá

Považujeme za samozřejmé, že globální digitální platební systém byl vybudován na základě úvěrových společností Visa ( V -0,61 % ), Mastercard ( MA -0,45 % ), American Express ( AXP -1,25 % ) a dokonce i Discover ( DFS -1,45 % ). Když nakupujeme na internetu, v obchodě s potravinami nebo jdeme do restaurace, považujeme za samozřejmé, že přijímají platební karty a dokonce i klepnutí z mobilního telefonu.

Když však těmito kartami projíždíme, stojí obchodníky samotné provedení transakce kreditní kartou téměř 3 %. A i pak může trvat několik dní, než jsou peníze připsány na jejich bankovní účty. Jedná se o přímé náklady, které jdou z jejich výsledku hospodaření, a většina obchodníků nemá v této věci příliš na výběr. Právě v posledním měsíci došlo k pokroku v blockchainu Solana ( SOL 6,21 % ), který by mohl většinu těchto poplatků za kreditní karty téměř eliminovat a nahradit je transakcemi v blockchainu. 

Solana Pay mění pravidla hry

O kryptoměnách se již dlouho mluví jako o novém způsobu provádění finančních transakcí, ale většina kryptoměnvysoké náklady, které pro tradiční transakce nedávají smysl. Blockchain Solana je jiný, protože umožňuje transakce, které lze dokončit během několika sekund za zlomek haléře. Už žádné dny čekání - obchodníci mohou dostat zaplaceno téměř okamžitě.

1. února 2022 byla veřejnosti představena služba Solana Pay, která by mohla způsobit revoluci ve finančních transakcích, jak je známe. Kupující a prodávající mohou provádět transakce na několik kliknutí. Nemusí přitom používat kryptoměnu jako Solana, ale mohou místo ní použít stabilní minci, například USDC, podobně jako při transakci kreditní kartou používají dolary. Časem by se pravděpodobně mohly používat i další tokeny z ekosystému Solana.

Obchodníci tak mohou ušetřit 2 % nebo více na transakčních poplatcích. Prodejní místa/infrastrukturní společnosti, jako je Toast nebo Square, by si pravděpodobně účtovaly poplatky za své služby, ale velká část peněz, které jdou společnostem vydávajícím kreditní karty a bankám, by mohla být z transakce eliminována.

Proč mají kreditní karty problémy

Může se to zdát jako vzdálené narušení, ale není tomu tak. V Silicon Valley již dnes existují obchodníci, kteří přijímají Solana Pay. A miliony uživatelů již mají peněženky Phantom, běžné kryptopeněženky, do kterých lze uložit Solanu nebo USDC. Uživatelům stačí naskenovat QR kód a transakce je během několika sekund dokončena.

Myslím si, že je to velmi rušivé, protože pro většinu uživatelů se to děje v zákulisí. Dokážu si představit, že by Cash App nebo PayPal přidaly Solana Pay do své infrastruktury a prostředky na něčím účtu by se mohly změnit na USDC a poslat obchodníkovi na Solana blockchainu, zcela v zákulisí. Kryptoměnová peněženka možná ani nebude potřeba, jak se bude systém zdokonalovat.

Nedávno jsem prodal všechny své akcie kreditních karet, protože si myslím, že Solana Pay a další kryptoměnové platební systémy budou pro tento byznys velmi rušivé. Nezapomeňte, že společnosti vydávající kreditní karty mají extrémně vysoké marže a ziskovost, protože mají cenovou sílu. Trh se rozrostl, protože kreditní karty si osvojilo stále více lidí na celém světě.

Pokrok, jako je Solana Pay, by mohl představovat dvojí hrozbu, která by poškodila růst a marže, protože kreditní karty se snaží konkurovat.

Přemýšlejte o tom z pohledu obchodníka. Většina obchodníků a restaurací má relativně nízkou marži a přechodem na Solana Pay by se jejich čistá marže okamžitě zvýšila o 2 až 3 %. To je pro každý podnik přesvědčivé, a pokud je čistá marže na začátku nízká a jednociferná, zní Solana Pay jako jasná volba.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688