Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  23.02.2022 09:19:00

Obilnice Evropy Ukrajina čelí agresi, připravme se na další pro-inflační šok - Rozbřesk

Vstup ruských vojsk na východní Ukrajinu je budíčkem nejen pro řadu politiků, ale také investorů, kteří sázeli na to, že post-covidový nárůst inflace je jen krátkodobou epizodou, která tento rok odvane. Rusko-ukrajinské vojenské manévry s sebou totiž přinášejí další problémy, a mezi nimi bude nárůst inflace spojený s růstem cen komodit.

Vůbec přitom nejde jen o ceny ropy a plynu, což jsou asi dvě nejviditelnější položky, ale s jejich pro-inflačním dopadem se letos stejně tak nějak již počítalo. Další v řadě jsou totiž ceny potravinářských komodit a hned v závěsu pochopitelně nelze zapomínat i na ceny základních kovů – především pak mědi, niklu a platiny, které jsou nezbytně nutné pro výrobu od baterií po prakticky cokoli.

Specificky pokud se zastavíme u tzv. měkkých komodit, asi není třeba nikomu opakovat, že Ukrajina je stále považována za “obilnici Evropy”, přičemž dohromady s ruskou produkcí reprezentuje například pšenice na trhu s přebytky 29 % globálního trhu. Ne náhodou přitom světové ceny pšenice atakují desetiletá maxima a jsou přibližně o 50 % výše ve srovnání s před-covidovou úrovní. K rostoucím cenám pšenice se však přidávají i další měkké komodity, jako jsou např. ceny kukuřice. Celkovou situaci v zemědělském sektoru dále zhoršují rostoucí ceny hnojiv, k jejichž výrobě je potřeba plyn…

V průběhu roku je tedy třeba se připravit na další pro-inflační šok, který ještě agresivněji zvedne potravinové subindexy v rámci spotřebitelských košů. Meziroční růst potravinové složky inflace až dosud nijak zásadně nevybočoval z celkového inflačního trendu a nebyl např. ve srovnání s energetickou složkou (jež roste o desítky procent meziročně) nijak dramatický. Co je nepříjemné, že pokud ceny potravin půjdou dále rychleji nahoru, tak to bude na inflaci vidět daleko výrazněji, neboť jejich váha ve spotřebitelském koši bude výraznější ve srovnání s položkami navázanými na energie.


*** TRHY ***

Koruna

Česká měna se podle očekávání dostala pod tlak geopolitického napětí a oslabila do blízkosti 24,50 EUR/CZK. V nejbližších seancích se vzhledem k citlivosti celého regionu na dění na Ukrajině bude složité z negativního tlaku vymanit.

Zahraniční forex

Ruský vpád na část ukrajinského území se eurodolarovém trhu nijak zásadně neprojevil, ačkoliv veškerá z toho plynoucí negativa jsou na straně eurozóny (zejména pokud jde o dodávky ropy a plynu – viz německé rozhodnutí zastavit schvalování plynovodu Nord Stream 2). K tomu, aby se eurodolar pohnul, bude zapotřebí ještě silnější konflikt či nová důležitá data (jež ale dnes nepřijdou).

Postup #Rusko neumožňuje podle německého kancléře #Scholz spuštění #NordStream2 - https://t.co/ZKBSkQqXbH pic.twitter.com/pSoKuwDldY


Maďarská MNB zvýšila včera v souladu s očekáváním sazby o 50 bazických bodů, takže se dostal na úroveň 3,40 %. MNB uvedla, že bude pokračovat ve sbližování základní úrokové sazby a jednotýdenní depo sazby. Ta je na úrovni 4,3 % a pravděpodobně bude zvýšena již tento čtvrtek (zřejmě o 30 bazických bodů). Cyklus však bude pokračovat i v dalších měsících.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688