mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  21.02.2022 00:00:00

Jižní Súdán představil seznam strategických investičních projektů

21.02.2022 / 12:47 | Aktualizováno: 21.02.2022 / 12:58

Ministerstvo investic Jižního Súdánu vytipovalo ve spolupráci s dalšími ministerstvy a regionálními vládami jednotlivých států seznam klíčových strategických investičních projektů. Jako prioritní sektory byly identifikovány zemědělství, ropný průmysl, infrastruktura a energetika. Primárním kontaktem pro místní i zahraniční subjekty je jihosúdánské ministerstvo investic. Podnikatelské a investiční prostředí v zemi se pomalu zlepšuje, ale zůstává rizikové.

Vláda Jižního Súdánu pro případné zájemce o strategické projekty připravuje South Sudan International Investment Conference (SSIC), která je předběžně plánována na červenec 2022. Při konferenci budou jednotlivé projekty místním a zahraničním investorům ze soukromého a veřejného sektoru podrobněji představeny.

Nejvíce strategických projektů spadá do zemědělství a potravinářského průmyslu. Konkrétně se jedná např. o dodávku jatek do Džuby a Malakalu, mlékárny do Džuby a Wau, či o závody na zpracování kůže, cukrové třtiny a ryb do dalších regionů. Kromě toho má jihosúdánská strana zájem o zemědělské stroje a ochranu plodin proti škůdcům. V ropném průmyslu se jedná o vybudování rafinérií, skladovacích zařízení a laboratoří. Pod souhrnné označení infrastruktura zahrnula vláda projekty ze stavebnictví (v podobě cementáren), zpracování odpadu a vodohospodářství. V energetice je poptávána výstavba přenosových sítí. Kromě toho projevil Jižní Súdán zájem i o průzkum a mapování přírodních zdrojů na celém svém území.

Při zvažování investičních či obchodních aktivit v Jihosúdánské republice je nezbytné brát v potaz rizikovost místního podnikatelského prostředí a investičního klimatu. V žebříčku Světové banky Ease of Doing Business se Jižní Súdán v roce 2020 umístil na 185. místě ze 190 hodnocených zemí. I přes oficiální konec občanské války v zemi pokračují lokální konflikty, humanitární situace se vlivem přírodních katastrof každým rokem zhoršuje, infrastruktura je mimo hlavní město velmi omezená stejně jako poskytování základních služeb či dodávky elektrické energie.

Velvyslanectví ČR v Addis Abebě je případným zájemcům připraveno poskytnout podrobnější informace o situaci v zemi a kompletní seznam projektů včetně zprostředkování kontaktu na jihosúdánské ministerstvo investic.

Autor: Pavel Šára, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Addis Abebě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688