Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  17.02.2022 14:39:51

Co brzdí růst firem? Je potřeba si pohlídat čísla a myslet ve velkém

Každý podnikatel si přeje, aby jeho firma vzkvétala a rostla. Někdy se ale růst po nadějném začátku zadrhne. Důvody mohou být různé, od ignorování potřeb zákazníků po chybějící vizi. Někdy může být na vině strach, jindy nedostatek představivosti. Žebříček nejčastějších překážek růstu sestavil Jiří Rostecký, který na vzdělávací platformě MladýPodnikatel.cz vyzpovídal za posledních deset let tisíce podnikatelů a zjišťoval jejich zkušenosti.

  1. Nepochopení zákazníka

Na začátku podnikání je nápad na službu či produkt. I když se počáteční myšlenka zdá sebelepší, o tom, jestli se podaří na jejím základě vybudovat úspěšný podnik, rozhodují zákazníci. Řada podnikatelů nevěnuje dostatečnou pozornost tomu, co si žádá trh. Informace od zákazníků jsou přitom ten nejdůležitější zdroj zpětné vazby, díky kterému podnikání může růst. Umět naslouchat zákazníkům a převést získané informace v data, s nimiž lze dále pracovat, by se měl naučit každý podnikatel.

  1. Limitující přesvědčení

Pokud o své firmě přemýšlíte jako o malé, nejspíš i malou zůstane. Když je vaše uvažování svázané limity, nemá vaše podnikání šanci vyrůst. Zejména proto, že celá řada překážek a omezení může být jen ve vaší hlavě a s trochou představivosti je lze překonat. Nenechejte se svazovat předsudky, že něco nejde. Jen vás omezují. Naopak, dovolte své firmě růst.

  1. Chybějící vize

Už od začátku podnikání je potřeba mít jasnou a konkrétní představu, čeho chcete dosáhnout. Jen pokud znáte svůj cíl, můžete nejlépe naplánovat cestu, která vás k němu dovede. „Je překvapivé, kolik podnikatelů mi neumělo odpovědět na otázku, jakou firmu vlastně budují a co s ní chtějí dokázat. V takovém případě to ale nemohou vědět ani zaměstnanci. Všichni tak pracují na něčem, co nedokážou ani pojmenovat,“ říká Jiří Rostecký, zakladatel projektu MladýPodnikatel.cz, jež je největší vzdělávací platformou pro podnikatele u nás.

  1. Strach riskovat

Zbavit se strachu není jednoduché, ale pro úspěch byznysu nezbytné. Rozhodně to neznamená, že by měl být správný podnikatel lehkovážný. Jde o to umět rozeznat smyšlená rizika od reálných a nenechat se paralyzovat strachem. Jedině tak je možné postupovat chytře a rozvážně a činit i zdánlivě riskantnější rozhodnutí. Příkladem může být přístup k externímu financování. Někteří podnikatelé se ho neodváží přijmout a jejich byznys to brzdí, protože by díky kapitálu navíc mohl růst rychleji.

  1. Nepořádek v číslech

Pokud nemáte přehled o všech výdajích spojených s podnikáním, nestojí vaše firma na zdravých základech. „Velká část podnikatelů si neumí spočítat, za kolik co nakupují, kolik je stojí prodej, a to včetně všech souvisejících nákladů. Nečekaný výdaj je pak může pořádně zaskočit,“ komentuje Rostecký. Díky tomu, že budete mít čísla v pořádku, budete držet otěže svojí firmy pevně v rukou. Nehledě na to, že kvalitní finanční řízení bude velmi zajímat i případné investory.

  1. Neměnný tým

S tím, jak se firma vyvíjí, by se měl měnit i tým pracovníků. Od určité velikosti mohou být potřeba jiní lidé než ti, kteří stáli u rozjezdu. To neznamená, že původní zaměstnanci mají bez milosti dostat výpověď. Jejich zkušenosti a loajalita jsou pro firmu stále důležité, a pokud mají vůli se učit, mohou být nadále přínosem. Do týmu by ale měli přibýt lidé s jinými schopnosti a zkušenostmi z větších firem, kteří pomohou podnikání posunout o kus dál. S obměnami týmu se hůře vypořádávají firmy, v nichž zpočátku pracují kamarádi nebo členové rodiny zakladatele, protože osobní pouto převáží nad podnikatelským uvažováním.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688