Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  14.02.2022 09:40:09

Ranní souhrn ft: SPX během minulého týdne ztrácel, SXXP posiloval

  • SPX během minulého týdne ztrácel, SXXP posiloval
  • Lednové CPI v US +7,5 y-y, trh začíná pricovat 6 hiků, výnosy UST letí nahoru
  • Čína: zřejmě se pustí do fiskálních stimulů, Evergrande dokončí polovinu rozestavěných projektů
  • Rusko-ukrajinská roztržka ovlivnila páteční seanci: typický úprk ke kvalitě
  • Fed bude hikovat agresivně, GS letos předpokládají 7 hiků, 50% šance hiku o 50 bps v březnu
  • Index podmínek financování stále zůstává hluboko pod pre-pandemickými úrovněmi
  • Výsledková sezóna za 4Q dopadá optimisticky, horší je ovšemu guidance na další kvartály
  • Krypto: růst v reakci na CPI, následný pokles v reakci na rizikovou averzi
  • US: maloobchodní tržby, průmyslová produkce, EMU: zpř

Výhled

Futures spíše zelené asijské indexy červené

RuskoUkrajina: trhy si všímají geopolitického rizika

Ani víkend nepřinesl progres v jednáních mezi Ruskem a zeměmi NATO. Přímá invaze zůstává méně pravděpodobným scénářem, v této fázi ji však nemůžeme zcela vyloučit. Obavy z geopolitického rizika již začínají prosakovat do širšího tržního dění. Byla to právě geopolitika, která určila trhům rytmus v pátek. Byli jsme svědku ukázkového úprku ke kvalitě. Investoři se zbavovali rizikových aktiv a mohutně investovali do dluhopisů. Výnos 10Y UST se během pátku snížil o téměř 10 bps na 1,94 %. Posiloval i americký dolar, který uzavřel týden na páru s EUR pod hladinou 1,14. Pokud by k eskalaci konfliktu skutečně došlo, mohlo by nastat několik seancí se zvýšenou volatilitou. Dlouhodobější dopad na globální trhy však zůstane spíše omezený. Pod tlakem se mohou ocitnout akcie z regionu emerging markets. Některé sektory evropského akciové trhu, s tradiční expozicí vůči Rusku, by mohly taktéž oslabit. Např. vybrané banky, aerolinky atd. Samozřejmě v reakci na napětí rostou ceny energetických komodit. Cena zemního plynu (holandského) dnes +9 %.

Fed: agresivnější cyklus hiků

V reakci na vysokou inflaci a situaci na pracovním trhu investoři sází, že aktuální cyklus zvedání úroků bude agresivnější, než se zdálo před pár týdny. Trh aktuálně zaceňuje 6 hiků, přičemž přisuzuje asi 50% šanci scénáři, že Fed na březnovém zasedání zvýší sazby rovnou o 50 bps. Fed naposled zvýšil sazby takto výrazně v květnu 2000. Hike o 50 bps prosazuje spíše jestřábí člen FOMC James Bullard. Ve hře je i scénář, že by centrální banka zvedla sazby před řádným zasedáním. Taková situace by nastala poprvé od roku 1994. Vnímám ji však jako nepravděpodobnou, jelikož by takový krok vyděsil trhy – ukázal by, že se centrální bankéři skutečně bojí. Některé investiční banky, například Goldman Sachs, očekávají, že bude Fed hikovat na každém letošním zasedání, což by znamenalo sedminásobné zvýšení. Lze tak předpokládat, že do konce roku porostou dluhopisové výnosy. Jejich nárůst bude tažen zejména reálnými výnosy – s tím, jak akce Fedu povedou k postupnému poklesu inflačních očekávání. Index podmínek financování zůstává stále hluboce pod pre-pandemickými úrovněmi. Fed se tak nemusí obávat, že by svými hiky způsobil dramatické snížení ekonomického růstu.

Tržní pricing signalizuje šest hiků v letošním roce, na konci 2021 indikoval pouze trojnásobné zvýšení


Zdroj: Bloomberg

Výsledková sezóna

Zisky prozatím reportovalo přes 70 % firem z indexu S&P 500. Firmy, které doposud reportovaly, vygenerovaly ve 4Q průměrný meziroční nárůst zisků ve výši 27 %. To představuje překvapení ve výši 6,0 %. Výsledky firem obecně dopadají nad odhady, zároveň lze vidět, že společnosti nejsou tolik optimistické ohledně dalšího výhledu. Horší guidance kvůli rostoucím cenám vstupů apod. Celkově lze říci, že zejména výsledky v sektoru Big Tech poskytly trhu určitou podporu a zabránily citelnějšímu propadu v souvislosti s jestřábím obratem Fedu.

Krypto

Kryptu se minulý týden dařilo, v pátek se však dostavil propad. Citelný nárůst kurzu bitcoinu nastal po zveřejnění lednového CPI v USA. Po publikaci této statistiky se vydala nahoru inflační očekávání. Právě budoucí inflace představuje jeden z klíčových faktorů ovlivňující kurz nejznámější virtuální mince. Nicméně své zisky celý kryptotrh odevzdal během páteční seance, kdy burzy zachvátila averze k riziku v souvislosti s eskalací napětí na rusko-ukrajinské frontě. Tato skutečnost poukazuje na propojenost bitcoinu s konvenčními aktivy a jeho citlivost vůči širším makrotrendům.

Makro

Tento týden nás čekají maloobchodní tržby nebo průmyslová produkce v USA. Vyjde také zpřesněný odhad HDP eurozóny za 4Q.

US: nárůst CPI nepolevuje

Americký index spotřebitelských cen vzrostl v lednu o 7,5 % y-y, přičemž trhy očekávaly méně výrazné zvýšení +7,2 %. Jde o nejrychlejší inflační dynamiku od roku 1982. I na meziměsíční bázi se cenová hladina zvýšila o 0,6 % a překonala tak konsensuální odhad 0,4 %. Poslední údaj o změně cen tak vysílá signál, že inflační tlaky nepolevují. Společně s přehřátým pracovním trhem se tak americká centrální banka obává mzdově-inflační spirály. Není divu, že trhy začaly vzápětí zaceňovat agresivnější cyklus zvedání úroků. Výnosy UST prudce vzrostly. Desetiletá splatnost se poprvé od července 2019 přehoupla přes psychologickou hranici 2 %. Výnos dvouletého vládního bondu vystoupal nad 1,5 % a nachází se tak nejvýše od začátku roku 2020. Nárůst výnosů byl tažen zejména zvýšením inflačních očekávání, např. reálný výnos 10Y UST se po zveřejnění CPI zmenšil o téměř 10 bps.

Čína: pozitivní zprávy

Dílčí pozitivní zprávy přichází z Číny. Tamní vláda během minulého týdne prodloužila plán na snížení emisí z roku 2025 do roku 2030. To znalci čínských poměrů chápou jako předstupeň k oznámení nových fiskálních stimulů – konkrétně investic do infrastruktury. Právě vyšší infrastrukturní výdaje by měly nakopnout ochabující ekonomický růst největší asijské země. Částečně pozitivní zpráva přišla i z developerského sektoru. Nejzadluženější firma, Evergrande, prohlásila, že plánuje během roku 2022 dokončit asi polovinu rozestavěných projektů. Právě tyto kroky představují prioritu ze strany čínské vlády, která usiluje o minimalizaci dopadu kolapsu developera na čínské domácnosti. Na druhou stranu platí, že developerský sektor zůstává prakticky odstřihnutý od externího financování.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688