Export (export.cz)
Export  |  11.02.2022 10:54:15

Vývoz českého skotu do Srbska roste, pomáhají i dotace

Zájem srbských odběratelů o dovoz českého skotu je stále vyšší, podle statistik vzrostl loni meziročně čtyřnásobně. Do Srbska se v posledních letech vyváží stále více masný skot, a to nejen na další výkrm, ale především jalovice pro další chov, a také plemenní býci. Několik renomovaných českých firem má již v Srbsku své zástupce, kteří nabízejí genetický materiál.

Ilustrační foto Shutterstock

Srbsko v posledních letech dotuje nákup jalovic a býků za účelem rozvoje a zkvalitnění chovu skotu. Novou výzvu na čerpání subvencí pro chov dobytka avizoval již ministr zemědělství Branislav Nedimović s tím, že Srbsko v nejbližší době zavede elektronické podávání žádostí pomocí systému e-Agrar. Od tohoto systému se očekává zrychlení a větší transparentnost procesu zpracování jednotlivých žádostí o subvence.

Podle českého velvyslance v Bělehradě Tomáše Kuchty je srbský trh pro české zemědělské společnosti zajímavý právě z hlediska dodávek jalovic a genetického materiálu. Kvalitní genetika českého skotu má v Srbsku velmi dobré jméno a po zveřejnění výzvy na subvence do této oblasti lze očekávat zvýšený zájem srbských odběratelů o české jalovice a také býky.

Ministerstvo zemědělství ČR organizovalo incomingové mise klientů ze Srbska, ale i sousední Bosny a Hercegoviny do Česka, kde se mohli na místě přesvědčit o kvalitě českého chovu a navázat tak potřebné první kontakty. Loni se se kvůli koronaviru žádné mise nekonaly, o to více ale probíhala kontaktní práceSrbsku, zemi působení zemědělského diplomata akreditovaného při Velvyslanectví ČR v Bělehradě. Byla provedena řada osobních jednání se srbskými zákazníky, kteří již v minulosti pracovali s českými dodavateli, ale také jednání s novými potenciálními odběrateli.

Seminář i veletrh

Kvality českého chovu a možnosti spolupráce s našimi chovateli byly mimo jiné představeny na odborném semináři, který pořádalo Sdružení chovatelů masného skotu v Srbsku. Koncem září proběhl v Novém Sadě také „Mezinárodní zemědělský veletrh“. Zde Ministerstvo zemědělství ČR podpořilo české firmy tím, že organizovalo oficiální účast se zvýhodněnými podmínkami pro vystavující české společnosti. Na veletrhu se kromě řady firem prezentovalo několik českých chovatelských společností, které jednaly se svými srbskými partnery. I tato jednání podpořila dodávky chovných býků do Srbska ještě v závěru roku 2021.

Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, Velvyslanectví ČR v Bělehradě

Miroslav Čančík, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bělehradě


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688