msmt.cz (MŠMT)
Z domova  |  09.02.2022 00:00:00

Cenu za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací v roce 2021 předal 9. prosince 2021 ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

 
Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací v roce 2021 převzali:    

- prof. Mgr. Michal Koucký, Ph.D. za výsledky výzkumu a vývoje v oblasti přírodních věd, které v oblasti centrální teoretické informatiky mají v mezinárodním kontextu zásadní význam. Výzkum řeší klasické problémy teorie algoritmů s řadou aplikací mimo jiné v biometrice využívané pro měření podobností řetězců DNA a bílkovin. Mimořádné výsledky v teorii algoritmů a teorii datových struktur jsou příkladem excelentního výzkumu a dlouhodobě zviditelňují pražskou školu teoretické informatiky a diskrétní matematiky ve světové výzkumné komunitě. Výzkumné zkušenosti přenesené při vzdělávacích aktivitách laureáta vedly rovněž k uplatnění absolventů na vynikajících univerzitách a v odvětvích informační ekonomiky;

- prof. Ing. Michal Holčapek, Ph.D. za výsledky výzkumu a vývoje v oblasti přírodních věd, které mají v mezinárodním kontextu zásadní význam pro analytickou chemii a lékařské vědy. Výzkum a vývoj nových účinných metod s využitím pro klinické a bioanalytické aplikace a působení laureáta v mezinárodní společnosti pro lipidomiku jsou příkladem excelentní mezioborové a mezinárodní spolupráce. Vynikající působení v oblasti včasné diagnostiky vybraných maligních nádorových onemocnění vedlo k získání evropského patentu, na které navazuje úsilí převést patentově chráněné metodiky ve spolupráci s partnerskou organizací do klinické praxe;

- RNDr. Petr Ježek, Ph.D. za výsledky výzkumu a vývoje v oblasti přírodních věd, které mají v biomedicíně zásadní mezinárodní přesah. Využití přístupů a metodik včetně velmi sofistikovaných metod mikroskopie s vysokým rozlišením přispívá k řešení humánní medicíny s aplikačním potenciálem a jsou příkladem excelentního základního výzkumu, jejichž skutečný dopad se může projevit až s odstupem od jejich publikace. Návrhy cíleného farmakologického využití se promítnou do klinické praxe. Vynikající působení v oboru v oblasti metabolismu mitochondrií posouvá chápání biologických procesů v rozvoji závažných a v populaci častých onemocnění. Řada prvotních a unikátních mimořádných výsledků výzkumu má úctyhodný vědecký ohlas.

Zpět na obsah Následující kapitola
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688