Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  07.02.2022 14:04:27

Mezinárodní investiční banka zveřejňuje finanční výsledky za rok 2021 - provádění stávající strategie s předstihem, růst zisku, aktiv a úvěrového portfolia


Dne 4. února 2022 zveřejnila Mezinárodní investiční banka (MIB) auditovanou účetní závěrku sestavenou podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) za rok 2021.

Navzdory vysoké volatilitě světových finančních trhů a probíhající pandemii banka opět prokázala vysokou míru stability a pozitivní dynamiku ve všech klíčových ukazatelích, včetně zisku, aktiv, kapitálu, růstu úvěrového portfolia, jakož i dalšího zlepšení v oblasti objemů, splatnosti, úrovně diverzifikace a nákladů na financování.

Mezi faktory, které přispěly k úspěšnému fungování banky v roce 2021, lze zařadit aktivní podporu členských států, průběžnou optimalizaci vnitřních procesů, efektivitu systému správy a řízení banky, rostoucí uznání Mezinárodní investiční banky v evropském finančním a hospodářském systému a důvěru mezinárodní podnikatelské komunity

 

Finanční výsledky

Ve sledovaném roce vykázala Mezinárodní investiční banka rekordní čistý zisk ve své novodobé historii – 7,9 milionu EUR, což je o 8 % více než ve stejném ukazateli předchozího roku a je to především výsledkem zvýšení příjmů z hlavní činnosti.

 

Aktiva

Na konci 12 měsíců roku 2021 činil celkový objem aktiv banky 1,8 miliardy EUR a oproti roku 2020 se zvýšil o více než 10 %. Hlavním faktorem růstu aktiv bylo rozšíření úvěrové a investiční podpory, kterou banka poskytovala svým členským státům, včetně obchodů zaměřených na oživení ekonomiky s cílem překonat negativní důsledky pandemie.

 

Splacený kapitál

V roce 2021 pokračovala realizace programu kapitalizace Mezinárodní investiční banky. Na konci sledovaného období dosáhl splacený kapitál banky 424,8 milionů EUR (nárůst o více než 12 % oproti konci roku 2020). Aktivní podpora členských států Mezinárodní investiční bance zajišťuje další posílení finanční stability, slouží jako klíčový faktor dynamického rozvoje banky a otevírá nové možnosti pro další zvýšení investiční aktivity v zemích akcionářů

 

Úvěrové operace

Ve sledovaném období Mezinárodní investiční banka výrazně zvýšila objem poskytnutých úvěrů a nadále vykazuje vysokou úroveň geografické a odvětvové diverzifikace.

Čisté úvěrové portfolio vzrostlo o více než 16 % a dosáhlo 1,2 miliardy EUR. Klíčový ukazatel současné strategie stanovený pro konec roku 2022 tak byl dosažen s ročním předstihem. Podíl projektů realizovaných v zájmu evropských akcionářů přesáhl 58 %

Zlepšování kvality úvěrového portfolia spolu s jeho kvantitativním růstem je v poslední době trendem úvěrové a investiční činnosti Mezinárodní investiční banky. Mezi klienty banky, kteří využívají její finanční podporu pro rozšíření aktivit na trzích členských států Mezinárodní investiční banky, patří velké mezinárodní společnosti a přední průmysloví aktéři z členských států banky.

Zvláštní pozornost banka věnuje také realizaci integračních projektů zahrnujících zájmy dvou nebo více zemí. Ve sledovaném období tvořily tyto iniciativy více než 24 % portfolia.

Posílení pozic v evropské finanční komunitě, zvýšení povědomí o značce a aktivní rozvoj partnerské sítě přispěly k růstu počtu transakcí uskutečněných ve spolupráci s dalšími finančními institucemi. V roce 2021 činil podíl syndikovaných úvěrů s účastí Mezinárodní investiční banky 28 % celkového úvěrového portfolia.

 

Vlastní aktiva

Oddělení treasury Mezinárodní investiční banky pokračuje v důsledné realizaci strategie udržování vysoké úrovně kvality a diverzifikace aktiv. Na konci roku 2021 dosáhl podíl vlastních aktiv s ratingem „AAA-A“ 75 % (+7 procentních bodů oproti konci roku 2020). Současně se podíl aktiv nejvyšší kvality „AAA-AA“ zvýšil o 26 % a dosáhl 43,5 % celkového portfolia vlastních aktiv.

Investice do ESG byly ve sledovaném období hlavní náplní strategie oddělení treasury při investování do dluhových cenných papírů. Patří mezi ně „zelené dluhopisy“, „sociálně odpovědné dluhopisy“ a „dluhopisy na oživení po pandemii COVID-19“, které se nakupují především na primárním trhu. Na konci roku 2021 tvořilo portfolio ESG 69 % celkového objemu nástrojů banky s pevným výnosem.

 

Závazky

Celkový objem dlouhodobého financování banky k 31. prosinci 2021 činil 1,1 miliardy EUR, z čehož 1,03 miliardy EUR tvoří vydané dluhopisy.

Potvrzení dlouhodobého úvěrového ratingu banky na úrovni „A“, její úspěšné umístění v globální finanční komunitě a neustále rostoucí důvěra mezinárodních investorů jí v průběhu roku 2021 umožnily úspěšně získávat potřebné objemy finančních prostředků za výhodných podmínek, a to i přes náročné tržní podmínky.

Banka v rámci programu MTN vydala celkem 7 emisí dluhopisů v různých měnách svých členských států, které byly registrovány na dublinské burze cenných papírů. To umožnilo zvýšit objem tolik potřebných úvěrů a investiční podpory pro akcionáře Mezinárodní investiční banky.

 

V březnu sledovaného roku instituce poprvé ve své historii vstoupila na území záporných sazeb pro své dlouhodobé financování a tento úspěch upevnila pěti následnými umístěními v průběhu roku.

Rok 2021 byl navíc ve znamení emise dluhopisů denominovaných v eurech s historicky rekordní splatností pro banku – 20 let.

 

Klíčové události v oblasti ratingu.

 

V roce 2021 přijaly přední ratingové agentury tři ratingová opatření týkající se Mezinárodní investiční banky, která posílila postavení banky jako mezinárodní rozvojové instituce s průměrným dlouhodobým ratingem „A“.

V březnu a srpnu potvrdily agentury S&P Global a Fitch Ratings dlouhodobý rating Mezinárodní investiční banky na úrovni „A-“ se stabilním výhledem a v říjnu oznámila ruská analytická ratingová agentura (ACRA) potvrzení mezinárodního investičního ratingu Mezinárodní investiční banky na úrovni „A“, jakož i národního ratingu na úrovni „AAA“ (RU).

Rok 2021 s sebou přinesl řadu významných úspěchů a milníků, které se jistě zapíší do historie Mezinárodní investiční banky,“ říká Nikolaj Kosov, předseda správní rady Mezinárodní investiční banky. „V únoru proběhlo slavnostní otevření stálého sídla v Budapešti za přítomnosti vysokých představitelů našich členských států. V říjnu, s více než ročním předstihem, jsme dosáhli klíčového cílového objemu úvěrového portfolia pro rok 2022, který byl stanoven v aktuální Bukurešťské strategii 2018-2022. Neustálé rozšiřování aktivit a rostoucí role banky při podpoře ekonomik jejích zemí vytvořily pevný základ pro další skutečně historickou událost – v prosinci členské státy jednomyslně rozhodly o udělení členství v MIB Srbské republice. Jsem přesvědčen, že výsledky uplynulého roku budou novým silným impulsem pro další růst banky a umožní nám dosáhnout ambiciózních cílů stanovených pro budoucí období.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688