muni.cz (Masarykova univerzita)
Investice  |  07.02.2022 00:00:00

Masarykova univerzita obléká G. J. Mendela do modré

Masarykova univerzita obléká G. J. Mendela do modré

Zakladatele genetiky a 200. výročí jeho narození propíše Masarykova univerzita do celého letošního roku. Slavnému vědci věnovala nové logo i podobiznu. 

S motem Co (ne)máme v genech? chce Masarykova univerzita prostřednictvím akcí, událostí i vědeckých konferencí propojit všechny svoje fakulty a pracoviště s odborníky i širokou veřejností.

Kulaté výročí narození G. J. Mendela a již připravené akce s výročím spojené najdete na webu mendel200.muni.cz. Informace a pozvánky na akce budou na těchto webových stránkách dále v průběhu roku aktualizovány.

Rok Mendela na Masarykově univerzitě má v modré univerzitní barvě logo MENDEL 200. Hlavním vizuálním prvkem je nová podobizna vědce - perokresba z dílny architektů Hrdina Pavlík. Tato dvojice spolupracuje s Mendelovým muzeem MU a podobizna tam bude využívána i po skončení oslav. Doplňujícím vizuálním prvkem je šroubovice vytvořená z písmen M, opět v univerzitní modré barvě.

Masarykova univerzita odstartovala rok oslav narození G. J. Mendela již v listopadu loňského roku, kdy zveřejnila informaci o vyzvednutí ostatků vědce z hrobky augustiniánů a také ukázala první výsledky výzkumu jeho DNA.

První letošní velkou akcí, je představení G. J. Mendela na Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Masarykova univerzita společně s městem Brnem, Jihomoravským krajem a augustiniánským opatstvím připravila expozici, která připomene osobnost Mendela. Zároveň představí celému světu Brno, jako kolébku genetiky a Masarykovu univerzitu a její Mendelovo muzeum jako instituce pečující o jeho odkaz. Od 1. do 15. března bude v rotační expozici českého pavilonu výstava Mendel Primacy součástí tematické expozice Mystery of Knowledge. V expozici bude umístěna speciální projekční stěna DNA Fiber Wall, imitující vlákna DNA a mikrosvět. Touto stěnou bude moci návštěvník projít a pomyslnou časovou bránou se tak dostat do doby, kdy žil slavný vědec.

Koncem května otevře Mendelovo muzeum novou stálou interaktivní expozici Genetika. Ta by pro návštěvníky měla být příležitostí zopakovat si a vysvětlit základy genetiky a molekulární biologie. Zároveň by měla navnadit a nadchnout potenciální budoucí vědce.

Na výzkum naváže od 20. do 23. července vědecká konference Mendel Genetics Conference 2022, na kterou zavítají do Brna špičkoví světoví výzkumníci z mnoha oblastí - biologická a lékařská genetika, zvířecí genetika, etika a mikrobiologie. Cílem konference je vytvořit networkingovou příležitost pro vědce Masarykovy univerzity s těmito experty. Registrace na konferenci již byla otevřena.

Ve stejných dnech nabídne Festival Mendel pro veřejnost popularizačně-naučné aktivity, komentované prohlídky, oblíbené odborné přednášky a bohatý doprovodný kulturní program s hvězdami české i světové populární hudby.

Oslavy výročí budou pokračovat od 15. srpna do 25. září výstavou Gregor Johann Mendel neznámý na Moravském náměstí, 2. a 3. listopadu Mendelovými dny a v závěru roku společně vypravíme výzkumníky z Masarykovy univerzity na Antarktidu. Polární stanice postavená a otevřená univerzitou v roce 2007 na ostrově Jamese Rosse totiž také nese jméno G. J. Mendela.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688