mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.02.2022 06:16:00

Česká republika je partnerem prvního univerzitního oboru biomedicínského inženýrství v Kambodži

Česká republika je partnerem prvního univerzitního oboru biomedicínského inženýrství v Kambodži

04.02.2022 / 06:04 | Aktualizováno: 04.02.2022 / 06:16

Tým z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze připravil 20 praktických laboratorních úloh pro výuku mechaniky tekutin a instalatérství na Technologickém institutu v Kambodži. Laboratorní úlohy pomohou studentům lépe pochopit přednášená témata, ale hlavně se seznámit se studovanými fyzikálními zákonitostmi vztaženými k reálným případům v nemocnicích a ke zdravotnickým přístrojům. V rámci cesty týmu do Kambodže byly tyto připravené laboratorní úlohy dokončeny a uvedeny do provozu zároveň proběhla prezentace připravených laboratorních úloh učitelům, kteří jsou nyní proškoleni v plnění a vedení laboratorních úloh.

Od 13. 1. 2022 do 26. 1. 2022 probíhala v Kambodži mise dvou inženýrů z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze. Prof. Karel Roubík, PhD., zástupce vedoucího Fakulty biomedicínského inženýrství a proděkan pro mezinárodní vztahy a PR a jeho asistent Š. Walzel stojí za projektem Zavedení oboru biomedicínského inženýrství – Tvorba laboratorních úloh, který běží již od roku 2019. Obor byl slavnostně otevřen v roce 2019, bohužel však vzápětí znovu uzavřen kvůli omezení prezenční výuky v době pandemie. Nyní tak za účasti ambasády došlo k znovuotevření oboru za účasti a úvodního slova velvyslance Martina Vávry a také rektora partnerské University of Health Science prof. Sapun Vatanaka a Dr. Om Romy, ředitele Technického Institutu, kde je laboratoř fyzicky umístěna. Počet studentů se však od roku 2019 snížil, jelikož někteří mezitím odjeli studovat do zahraničí nebo byli přijati na lékařskou fakultu. V současné době tak první ročník studuje 6 velmi motivovaných studentů a studentek, kteří se nyní intenzivně připravují v nově vybavené laboratoři. Součástí znovuotevření oboru byla i předávka laboratorního vybavení pro výuku základních úloh z mechaniky tekutin a instalatérství. Během jejich mise se experti postarali také o řádné vybavení laboratoře nábytkem, sestavení a zapojením laboratorních úloh, předali odbornou literaturu do studentské knihovny a zaučili studenty podrobně jak každou úlohu používat včetně počítačového měření či použití dodané 3D tiskárny. Ta by měla sloužit pro tisk jakékoliv další či nové součástky, tiskárna od české firmy Prusa Research byla předána spolu s podrobným návodem v angličtině. Kromě 7 intenzivních dní přímo se studenty v laboratoři, se prof. Roubík účastnil přijetí u kambodžského ministra zdravotnictví, kde prezentoval dosavadní průběh projektu, zdůraznil důležitost přítomnosti technicky vzdělaného personálu v nemocnici a fakt, že tato profese není pouze o údržbě vybavení, ale o záchraně lidských životů a také o značné úspoře financí na straně nemocnice. Tlak na údržbu a spotřební materiál ve zdravotnictví se navíc znásobil po pandemii, kdy se více donorů zaměřilo na vybavování nemocnic relevantními přístroji. Během mise byla také příležitost pohovořit s rektorem o možném pokračování projektu a jeho prioritách, z nichž vyplynula především potřeba lepší informovanosti veřejnosti a studentů středních škol o nově vzniklém oboru a jeho kariérní perspektivě. V druhé polovině roku je v rámci projektu plánována cesta učitelů z kambodžského oboru do České republiky, kde budou mít příležitost vidět provoz a praxi na Fakultě biomedicínské inženýrství ČVUT.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St   6:00  Česká republika dnes slaví 20 let v Evropské unii Euroskop (euroskop.cz)
St   2:57  Strong to severe thunderstorms are expected Wednesday from the Central Plains into.. US National Weather Service (weather.gov)
Út 23:44  Heavy rainfall predicted over the next few days may worsen existing (or result in... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688