Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Obchod a služby  |  03.02.2022 08:46:41

Nová vlna podvodů s platebními kartami. Vykukové „jdou“ po inzerentech nabízejících k prodeji použité věci

Podvodníci v posledních dnech opět vytáhli do boje, aby získali citlivá data týkající se platebních karet uživatelů internetu, resp. inzerentů různého zboží. Například z telefonního mobilního čísla 737 342 599 kontaktují přes WhatsApp občany, kteří nabízejí různé věci například přes portál sbazar.cz či bazoš.cz. Pod záminkou zájmu o koupi nabízeného zboží však jen chtějí v konečném důsledku získat údaje k platební kartě a tu pak „vysát“. Aby působili důvěryhodně, resp. pro snadnější obalamutění lidí si k tomu dokonce vytvářejí falešné webové stránky renomovaných skutečných firem.

Nabízíte k prodeji použité boty, kočárek či třeba telefon? Tak pozor na příp. zájemce, kteří s vámi začnou komunikovat přes WhatsApp a psychologicky se i například nejprve ptají, zda je inzerát platný či zboží skutečně odpovídá fotografii. Následně požadují, zda si mohou objednat doručení věci prostřednictvím své společnosti přes PPL. Slibují, že náklady zaplatí, dokonce, že kurýrní služba dokonce kupované zboží při převzetí sama zabalí. Jen tak mimochodem služba, kterou přitom u nás žádný dopravce nenabízí. Každopádně peněz za prodávané zboží se má prodávající dle sdělení dočkat ještě před jeho doručením kupujícímu.

 

Prodejce poměrně logicky ještě nemá příliš důvod pochybovat a na žádost sdělí „kupujícímu“ své jméno a adresu. Následně se dočká informace, že „kupující“ již zaplatil jak za zboží, tak za dopravu. A rádoby potvrzující zaslaný link otevře stránku, která jakoby vše dokládá. Pro zmatení má navíc podobnou internetovou adresu (ppl-cz) jako skutečný dopravce. Stránka dokonce zobrazuje fotografii prodávaného zboží či možný chat. A stačí už jen zmáčknout vábivé tlačítko „Získat peníze“.

Jenže vidina získání peněz za prodávané zboží se může otočit v nemalou ztrátu. Zmiňované tlačítko totiž nasměruje prodejce na stránku požadující údaje z platební karty. A to včetně CVV (CVC) kódu, který podvodníkům dále otevírá cestu k penězům z debetní či kreditní karty.

 Nutno dodat, že banky již při internetových karetních platbách vyžadují tzv. dvoufázové ověření. Tedy například přes aplikaci mobilního bankovnictví. Stále však existují cesty, kdy se z karty dají peníze získat (zaplatit s ní) i bez tohoto potvrzení. A podvodníci je znají. Nezbývá tedy než zopakovat obecné doporučení, být vždy velmi obezřetný při sdělování údajů z platební karty.

Každopádně ve výše zmiňovaném případu je navíc jasné, že poskytnutí údajů je nelogické. Prodejce totiž nechce platit, ale naopak získat peníze za inzerované zboží. A platební karty zkrátka tímto způsobem „pro nabytí“ nefungují…


Výše popsaný způsob tzv. phishingu se v posledních době objevuje v obdobném provedené s falešnými stránkami (hlavičkou) také DPD, České pošty či samotného portálu sbazar.cz. Kromě v úvodu zmiňovaného telefonního kontaktu lze dle zjištění z aktuálních internetových diskuzí možno dále uvést například telefonní čísla 737 675 356, 704 367 076, 792 419 050 či 723 860 283. V minulosti se podvodníci pokoušeli kontaktovat také ze zahraničních telefonních čísel. Zkrátka jejich skutečný „telefonní seznam“ je rozsáhlejší.

Vzhledem k již loňské vlně podobných pokusů o podvod, vydala koncem listopadu Policie ČR na svých internetových stránkách pro občany varovné upozornění. Zprávy o případném úspěšném zákonném zásahu proti podvodníkům známy nejsou. Každopádně dle současného dění, jejich aktivita znovu výrazně nastartovala.

16.11. 15:47  Podvod (Helena)
05.11. 16:44  Podvod Fedex (Michaela Mishka)
23.10. 08:33  FEDEX (Ada)
22.10. 19:57  Fedex podvod? (Jakub Klípa)
07.08. 12:34  Fedex podvod? (Ada)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688