Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  31.01.2022 09:15:59

Burzovní kalendář 5/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Nový obchodní týden přinese report z amerického trhu práce za měsíc leden, který by mohl nabídnout nová vodítka k tomu, jak agresivně může Federální rezervní systém přistupovat ke svému boji s inflací. Výsledková sezóna pokračuje reporty technologických gigantů společností Amazon a Google, přičemž zvýšená volatilita by po výprodejích z posledních dní mohla držet investory v napětí i pro následující obchodní seance. Z Evropy se dočkáme zasedání měnových autorit v podobě meetingů Bank of England a Evropské centrální banky. Čínské trhy zůstanou zavřené z důvodu oslav svátku čínského nového roku. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Pravidelný report z amerického trhu práce

Spojené státy v pátek zveřejní lednovou zprávu o růstu počtu pracovních míst mimo zemědělství (NFP), přičemž ekonomové předpovídají, že ekonomika USA vytvořila v měsíci lednu přes 155 tis. pracovních míst, což by indikovalo zpomalení z prosincového růstu 199 tis., když kontinent zasáhla vlna varianty Omicron. Náznaky pokračující síly trhu práce by mohly přispět k sázkám na to, jak agresivní může být americká centrální banka v procesu zpřísňování měnové politiky.

Jerome Powell ohlásil březnové zvýšení sazeb na tiskové konferenci po zasedání banky v minulém týdnu, přičemž připustil, že představitelé měnové autority mohou zvýšit jestřábí vyhlídky až na více jak čtyři zvýšení úrokové sazby pro rok 2022.

Během minulého pátku prezident FEDu v Atlantě Raphael Bostic oznámil, že centrální banka by mohla zvýšit sazby až o půl procentního bodu, pokud to odůvodní ekonomická data. Banka Goldman Sachs předpovídá, že centrální banka v letošním roce zvýší sazby pětkrát.

Výsledková sezóna

Nový týden si nachystal další velkou porci hospodářských výsledků, když své reporty zveřejní giganti jako Alphabet (Google) a společnost Amazon.

Technologické akcie se zatím letos dostaly pod výrazný prodejní tlak. Výprodeje nejvíce zasáhly tituly jako Netflix (NFLX), JPMorgan (JPM) a Tesla (TSLA), které v posledních týdnech dosáhly ohromujících výsledků. Mezi další významné statistiky tohoto týdne budou patřit reporty společností Meta Platforms (FB), General Motors (GM), Ford (F), Exxon Mobil (XOM), Bristol-Myers Squibb (BMY) a Merck (MRK).

Volatilita  na akciovém trhu

Prudký pokles zámořských akcií v prvním měsíci roku 2022 přiměl některé investory, aby začaly rebalancovat svá portfolia a více se zaměřily na ocenění trhu a držených akcií. Index S&P 500 v měsíci lednu klesl o více než 9 %, zatímco technologický Nasdaq se po téměř 15% poklesu nachází v oblasti korekce.

Nákupy ve stylu „buy the dip“ se investorům během posledních dvou let velmi vyplatily. Nové nastavení FEDu však vnáší do této pasivní strategie mnoho otazníků a obchodníci by se měli smířit s novou realitu a až se čtyřmi zvýšeními základní úrokové sazby Spojených státech. Na druhou stranu síla výsledků za čtvrté čtvrtletí roku 2021 by mohla podpořit optimismus investorů pro dokupování titulů za současné nižší úrovně.

Zvýší Bank of England sazby?

Bank of England na svém nadcházejícím čtvrtečním zasedání zvýší sazby o dalších 0,25 %. Banka utahuje měnovou stimulaci v boji pro zastavení růstu inflace, která je nejvyšší za posledních třicet let.

Britská centrální banka se stala v měsíci prosinci první velkou světovou centrální bankou, která od vypuknutí pandemie zvýšila základní úrokovou sazbu. Investoři se mohou připravit i na pravidelnou tiskovou konferenci a komentáře guvernéra Andrewa Baileyho o tempu budoucí restriktivní měnové politiky. Zvýšení sazeb bude také znamenat, že bude splněna limitní úroveň pro zahájení procesu snižování bilance centrální banky, ke kterému by mohlo dojít už v měsíci březnu.

Dataeurozóny a zasedání ECB

Eurozóna zveřejní pravidelný report o růstu HDP za čtvrté čtvrtletí minulého roku a před čtvrtečním zasedání ECB se investoři mohou ještě seznámit se statistikami indexů spotřebitelských cen (CPI). Očekává se, že předběžné údaje o HDP za Q4 2021 poukáží na zpomalení hospodářského růstu. Inflační data by měla lehce polevit.

ECB se odchyluje od americké centrální banky a britské BoE, přičemž její vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb zůstávají stále velmi vzdálené. Od ECB není v tomto týdnu očekávána žádná změna v nastavení měnové politiky. Guvernérka, Christine Lagardeová, čelí výzvě silné inflace a spekulacím o riziku předčasného zvýšení sazebEvropě.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688