Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.01.2022 11:12:19

Jak nyní investovat, říká ředitel Oaktree Capital. Centrální banka by vyjma extrémů v ekonomice měla být spíše pasivní

Všichni by rádi trochu inflace, protože ta v mírné výši ekonomice prospívá. Před pandemií se přitom řada centrálních bank snažila zvýšit inflaci na svůj cíl, nyní ale v USA dosahuje příliš vysokých hodnot. Pro Bloomberg Markets to uvedl ředitel Oaktree Capital Howard Marks s tím, že „vyšší inflace znamená vyšší sazby a pokles cen aktiv“.


Marks zdůraznil, že není ekonom, ale podle jeho názoru bude ekonomické oživení pokračovat i v prostředí vyšších sazeb, přestože „hospodářství bude stimulováno méně“. V minulosti investor hovořil o bublinách na investičních trzích, nyní upřesnil, že podle něj by se Fed neměl pokoušet o management cen na kapitálových trzích. Jeho cílem by mělo být prostředí, které vyhovuje ekonomice a ta pak zařídí vše ostatní. Celkově by pak centrální banka měla být spíše pasivní, výjimkou jsou extrémy, jako například recese či hyperinflace.

Sazby byly podle Markse nastaveny nízko proto, aby pomohly ekonomice zotavit se z pandemického šoku. Přineslo to své ovoce a hospodářství zesílilo, ale nyní už je třeba méně stimulace a ochlazení ekonomiky, uvedl Marks. Podaří se dosáhnout hladkého přistání americké ekonomiky? Marks v souvislosti s touto otázkou nejdříve uvedl, že vysoká inflace a prostředí sedmdesátých a osmdesátých let bylo pro tehdejší Fed a jeho šéfa Volckera mnohem náročnějším prostředím, než je tomu nyní. Mimo jiné proto, že vysoká inflace trvala sedm, osm let.

Nyní by tedy nemělo být třeba tak razantních kroků, k jakým se uchýlil Volcker. Současné vedení Fedu se pak podle investora domnívá, že je schopno dospět k hladkému přistání, ale podle něj je to přehnaná důvěra ekonomů ve schopnost dosažení daného cíle. V hospodářství je totiž „velmi, velmi těžké dosáhnout správného nastavení politiky“.

Jak tedy v současném prostředí investovat? Marks odpověděl, že pokud se někdo skutečně domnívá, že vyšší inflace přetrvá delší dobu, měl by držet odpovídající aktiva. Těmi jsou například dluhopisy, jejichž výnosy jsou flexibilně upravovány podle výše inflace. Jaká jsou další podobná aktiva a jak moc by je měli investoři nyní podle Markse využívat? Dozvíte se ve druhém díle rozhovoru.

Následující graf od Goldman Sachs ukazuje, jak si historicky vedla vybraná investiční aktiva během cyklu zvyšování sazeb (1, 3 a 6 měsíců po prvním zvýšení sazeb). Podle dat od roku 1970 šlo obecně o období příznivé zejména pro akcie a komodity.

75

Zdroj: Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688