Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  20.01.2022 10:20:25

Trhy v USA stále hledají pevnější oporu

Akciové trhy v USA včera neudržely růst ze začátku obchodního dne a nakonec opět klesaly, indexy v Evropě s dřívějším koncem obchodování posilovaly. Futures kontrakty dnes zatím posilují kolem půl procentapodpořené růstem indexů v Asii zejména v Číně, kde centrální banka přistoupila k dalšímu (mírnému) snížení úrokových sazeb. Snížení se tentokrát týká jednoletých a pětiletých benchmarků pro úvěry domácností a podniků, přičemž pětiletá sazba, od níž se odvíjí ceny hypoték, klesala poprvé od roku 2020 z 4,65% na 4,6%. Čínská měnová politika tak jde proti většině světa, kde se měnová politika spíše utahuje. Tamější centrální banka reaguje na náznaky zpomalování ekonomikyproblémy v realitním sektoru, zatímco spotřebitelská inflace je v relativním porovnání stále nízká "pouze" na 1,5% meziročního růstuprosinci, oproti např. 7% v USA. Oproti tomu ceny výrobců dosahovaly v posledních měsících rekordních hodnot vysoko přes 10%, přes něž tak "exportují" inflaci do světa.

Akciové trhy v USA byly pod tlakem kvůli pokračujícímu přeceňování vzhledem k očekávání na růst úrokových sazeb FED (trh nyní očekává 1% na konci roku 2022). Index S&P500 se nyní obchoduje něco přes 5% pod posledními maximy, Nasdaq je už přes 10% níže, kdy pokles táhnou nadále hlavně výše oceněné technologické akcie, jež mají větší prostor pro "normalizaci ocenění" z optimistických úrovní. Ocenění S&P500 pohledem dopředného P/E je aktuálně něco přes 20násobek, což stále může poskytovat prostor pro další pokles. Úroveň kolem 19násobku (což by znamenalo další asi 5% pokles) by měla být pro trh již znatelně komfortnější při hlavní sazbě FED kolem 1%.

Trhy mohou výhledově najít podporu ve výsledcích firem, obdobně jako v posledních kvartálech, kdy firmy byly agregátně schopny dodat znatelně lepší než očekávané výsledky. Dosavadní vyznění výsledků, jimž dominovaly hlavně výsledky největších bank bylo ale spíše smíšené. Trh se tak nyní upírá hlavně na příští týden, kdy začnou reportovat největší technologické firmy (Microsoft v úterý a Apple ve čtvrtek), příští středu se ale také bude konat zasedání FED, jež do vývoje opět výrazně promluví. Dnes se dočkáme výsledků od NetflixuAmerican Airlines či Baker Hughes.

Trh bude také sledovat americké zásoby ropy vzhledem k růstu cen na nejvyšší úrovně od roku 2014 nad 86 USD za barel. Konsenzus očekává pokles zásob o 2 miliony barelůcož by byl pokles 8 týdnů v řadě.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.05.2022Indexy v USA nalezly ke konci obchodování oporu Research (Česká spořitelna)
04.11.2020Ropa hledá oporu po rekordním propadu Saxo Bank (home.saxo)
02.04.2020Finanční trhy stále hledají pevný bod (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688