Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  20.01.2022 08:50:05, aktualizováno 29.01.2022 10:57:35

Příspěvek na bydlení 2022 aktuálně: Dnes schválené vyšší normativní náklady o 1.000 až 2.000 Kč znamenají šanci na získání příspěvku pro více lidí

V souvislosti se skokovým navýšením cen energií, ke kterému došlo během posledního čtvrtletí loňského roku a dále pokračuje i v roce 2022, navrhlo Ministerstvo práce a sociálních věcí novelu zákona o státní sociální podpoře, která by tuto situaci aktuálně reflektovala. Úprava se týká příspěvku na bydlení, což je dávka státní sociální podpory, která má pomáhat osobám a rodinám, které nemají dostatečné finanční zdroje na krytí nákladů na bydlení. Novela má za cíl zvýšit podporu dosavadních příjemců i rozšířit okruh osob podpořených tímto příspěvkem. Návrh dnes projednal a odsouhlasil Senát.

Detailní informace o příspěvku na bydlení najdete TADY, ovšem jaké konkrétní změny novela zákona přináší?

1.    Zvýšení normativních nákladů:

Normativní náklady jsou vedle příjmů domácnosti rozhodujícím faktorem pro nárok na příspěvek na bydlení. Nárok na příspěvek má žadatel tehdy, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů jednotlivce či rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů jednotlivce či rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem.

Dle informací MPSV čerpá příspěvek na bydlení pouhá jedna třetina ze všech potencionálních příjemců této pomoci. Dosáhnete podle nově upravených normativních nákladů pro rok 2022 na příspěvek na bydlení? Naše kalkulačka pro výpočet příspěvku na bydlení 2022 vám dá rychle odpověď:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Normativní náklady na bydlení jsou stanoveny jako průměrné náklady na bydlení pro příslušný počet osob v domácnosti, se zohledněním velikosti obce. Tyto normativní náklady zároveň určují i horní hranici přiměřených nákladů na bydlení, na které stát občanům v rámci příspěvku na bydlení přispívá. Novela zákona počítá s navýšením normativních nákladů pro rok 2022, které vychází z předpokládaného průměrného zvýšení cen energií cca o 40% v roce 2022 .

Jaký je tedy návrh zvýšených normativních nákladů pro rok 2022 a normativní náklady, které byly používány pro výpočet příspěvku na bydlení v roce 2021? To zobrazují následující tabulky.


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novela zákona má také nově umožnit mimořádné navýšení normativních nákladů i v průběhu roku 2022, pokud se odhad vývoje cen významně změní.

2.    Rozšíření okruhu osob, které mají nárok na příspěvek na bydlení

Dosavadní okruh osob, které mají (při splnění dalších podmínek) nárok na příspěvek na bydlení, je limitován nájemním nebo vlastnickým vztahem k bytu. Novela zákona navrhuje rozšířit okruh oprávněných osob o:

  • osoby užívající byt na základě služebnosti (věcného břemene) - ti budou mít nárok na příspěvek na bydlení za stejných podmínek jako vlastníci bytu,
  • osoby, které užívají celý byt na základě podnájemní smlouvy - ti budou mít nárok na příspěvek na bydlení za stejných podmínek jako nájemci bytu,
  • osoby, vlastníci, kteří užívají k trvalému bydlení stavbu pro individuální či rodinnou rekreaci - ti budou mít nárok na příspěvek na bydlení za stejných podmínek jako vlastníci bytu.

Novelu zákona již schválil Senát. Nyní bude mířit k prezidentskému podpisu a zákon nabyde účinnosti dnem jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688