plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  18.01.2022 00:00:00

Poprvé zazněla v Plzni opera o rodinném dramatu Alceste od Christopha Willibalda Glucka

První letošní premiéru uvedlo Divadlo J. K. Tyla v Plzni uplynulou sobotu, byla jí opera Alceste o traumatizujícím rodinném dramatu. V režii Tomáše Ondřeje Pilaře a v hudebním nastudování renomovaného německého dirigenta Michaela Hofstettera nabídla silný vizuální a hudební zážitek. Operu složil v roce 1767 hudební skladatel Christoph Willibald Gluck, výrazné dílo se na jevišti Velkého divadla představilo vůbec poprvé. V titulní roli milující královny Alceste se alternují Barbora de Nunes-Cambraia s Karolinou Plickovou. Další reprízy odehraje divadlo 22. a 28. ledna, 15. února nebo 12. března.

Fotografie: M. Root

Fotografie: M. Root

Děj opery Alceste se odehrává v řecké Thesálii několik let po trojské válce, kde se manželka smrtelně nemocného krále Adméta rozhodne obětovat svůj život za jeho uzdravení. Nakonec bůh Apollon, pohnut vzájemnou láskou obou manželů, nechává oba žít. „Ve své inscenaci se zaměřuji na drama odehrávající se kolem umírajících rodičů dvou malých dětí. Potlačuji jeho společenský rozměr, upozaďuji okázalost a do popředí kladu samotnou obnaženou hrůzu z neustálé blízkosti smrti,“ vysvětlil své pojetí režisér opery Tomáš Ondřej Pilař.

Své první profesní setkání s dílem Christopha Willibalda Glucka zhodnotila Barbora de Nunes-Cambraia: „Gluckovu hudbu mám velmi ráda, a proto jsem vděčná, že mohu vystupovat v této vynikající opeře, která poskytuje nejen mně, ale i ostatním interpretům obrovské možnosti – a to nejen hlasové, ale i herecké. V plzeňském divadle jsem již několikrát hostovala a s chutí se do něj vracím, zvláště v tak emotivně vypjaté roli, kterou považuji za jednu z mých životních. Doufám, že tato inscenace přinese divákům stejné potěšení jako mně a kolegům.“

Fotografie: M. Root

Další postavy ztvárňují Philippe Castagner, Jan Tejkal, Marek Žihla, Minyoung Park, Markéta Klaudová, Daniel Kfelíř, Csaba Kotlár, Jan Hnyk, Josef Kovačič a další.  Výraznou úlohu zde hrají i děti královny Alceste, do kterých byli obsazeni Robin Beneš, Daniel Straka, Ivana Bystřická a Anita Da Conceicao. „Děti jsou na scéně přítomny téměř po celou dobu a Gluck jim svěřil i poměrně náročné party,“ uvedl režisér.

Hudební skladatel Christoph Willibald Gluck složil na čtyři desítky oper a do dějin se zapsal jako významný reformátor tohoto žánru. Z již tehdy přežité formy, vážné opery seria, vytvořil hudební drama, v němž usiloval, aby libreto opery tvořilo logický a pochopitelný příběh a hudba byla úzce spjata s dějem. Jeho prvním reformním a dodnes nejuváděnějším dílem se stala opera Orfeus a Eurydika (1762), následovala Alceste (1767), Paris a Helena (1770) a další.

Operu soubor uvádí v italském originále s českými a německými titulky. Vstupenky je možné zakoupit v pokladně předprodeje ve Smetanových sadech 16, popř. na www.djkt.eu či v síti Plzeňská vstupenka.

Editace textu: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 18. 1. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688