mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.01.2022 03:55:00

Japonsko nastavuje lepší podmínky pro rozvoj finančního sektoru

Japonsko nastavuje lepší podmínky pro rozvoj finančního sektoru

10.01.2022 / 03:43 | Aktualizováno: 10.01.2022 / 03:55

Ve snaze přilákat zahraniční společnosti, především ty, které se věnují finančním službám a opouštějí Hongkong, podnikají japonská města jako Tokio, Ósaka a Fukuoka kroky ke zvýšení atraktivity svého byznysového prostředí. Tyto aktivity podporuje i japonská vláda, která uvádí do praxe celou řadu vstřícných opatření na celostátní úrovni.

Tokio ve stínu Hongkongu

Zhoršující se politická situace v Hongkongu má vážné negativní dopady na pozici města jako finančního centra regionu východní Asie. Řada velkých nadnárodních společností, zvláště finančních institucí, které sídlí v Hongkongu, začala zvažovat alternativy, nebo dokonce již zahájila kroky k přemístění svých sídel a obchodních aktivit. To si dobře uvědomují i konkurenti Hongkongu a aspiranti na pozici významných asijských finančních center. Vedle Singapuru, Šanghaje a Soulu se nejčastěji mluví o Tokiu, příp. dalších japonských městech Ósace a Fukuoce.

Tokio je v mnoha ohledech přirozenou volbou. Jedná se o metropoli s kvalitní infrastrukturou, širokou nabídkou mimopracovního vyžití, kvalifikovanou pracovní silou a politicky stabilním a bezpečným prostředím. Rozvoji místního finančního trhu ale dlouhodobě brání chronické japonské potíže. Jedná se především o překážky v podobě přísné imigrační politiky, vysokých daní, těžkopádné byrokracie, jazykové bariéry a složitého právního prostředí. V poslední době se k tomu přidává i zaostávání ve využívání nejmodernějších finančních technologií (Fintech), jejichž rozvoj zpomaluje i nepřehledné a netransparentní licenční řízení. Tokijská burza je přitom třetí největší na světě po amerických New York Stock Exchange a Nasdaq Stock Market a je na ní zapsáno na 3 700 společností.

Blýská se na lepší časy?

Tokijská radnice nedávno, s cílem zvýšit svou atraktivitu pro finanční sektor začala spolupracovat s velkými bankami a developery a nabízí nově příchozím společnostem ze zahraničí zvýhodněné podmínky v jejich začátcích, např. zaplacení nájmu první tři měsíce pro každou zahraniční společnost, která bude zvažovat otevření své kanceláře ve městě. Tokijská starostka Juriko Kojke neskrývá své ambice: „Chci udělat z Tokia finanční město Asie číslo jedna.“

Mezi dalšími japonskými městy, která plánují přitáhnout zahraniční finanční společnosti, jsou nejčastěji zmiňovány Ósaka a Fukuoka. Ósaka má výhodu v první společné finanční a komoditní burze v Japonsku. Místní samospráva a lokální finanční společnosti navíc úzce spolupracují na vytvoření „mezinárodního finančního centra nové generace“. Druhé jmenované město Fukuoka je v poslední době atraktivní především pro IT firmy, pro něž snížilo místní daň. V dalším kroku se zvažuje vytvořit ve městě zvláštní oblasti národního strategického významu (National Strategic Special Zone), které by nabídly další daňové výhody. V září navíc Fukuoka otevřela poradenské centrum pro zahraniční finanční instituce, kterým nabízí právní a konzultantské služby.

V neposlední řadě centrální vláda přijala v posledním roce řadu konkrétních opatření k rozvoji domácího finančního trhu a jeho internacionalizaci. Jedná se o daňová zvýhodnění, zjednodušení licenčních procesů a možnost jejích kompletního vedení v angličtině a snadnější vstup do země pro podnikatele. Bližší informace o veškerých zvýhodněních lze nalézt na webu japonské Agentury pro finanční služby.

Z českého pohledu je tento vývoj zajímavý nejen pro finanční společnosti a investory, ale také související odvětví. Především jde o IT a zvláště o Fintech a kyberbezpečnost, v níž již na japonském trhu české IT firmy úspěšně působí.

Ondřej Svoboda, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Tokiu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688