Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.01.2022 14:42:43

Bezpečným přístavem při celosvětových výprodejích je Evropa, radí stratégové Goldman Sachs

Evropské akcie jsou dobrým útočištěm před celosvětovým poklesem akcií poháněným vyššími sazbami, domnívají se stratégové z Goldman Sachs.

„Růst sazeb by měl být lepší pro evropské akcie vzhledem k většímu podílu sektorů citlivých na sazby a sektorů s kratší durací v indexu,“ napsali ve čtvrtek stratégové pod vedením Sharon Bell. Evropa se také liší od USA „v tom, že valuace pro velkou část trhu nevypadají nijak zvlášť našponovaně oproti předchozím násobkům,“ uvedli.

Celosvětový tržní pokles nastartoval včera v USA poté, co Fed naznačil, že zvýšení úrokových sazeb může být agresivnější, než mnozí očekávali. Technologické akcie, které jsou oceněné podle očekávání budoucího růstu, zaznamenaly zvláště intenzivní výprodej kvůli jejich vyšším valuacím.

01

Pohyby na evropských trzích jsou ve srovnání s těmi v USA a Asii utlumené, přičemž benchmarkový index Stoxx 600 ve čtvrtek na začátku obchodování klesal až o 1,6 %. Přesto je za letošek stále v kladném pásmu – vzrostl o 0,2 %, zatímco americký index S&P 500 už klesl o 1,4 % a technologický Nasdaq dokonce o 3,4 %.

Zatímco evropské akcie od globální finanční krize trvale zaostávají za těmi americkými, nyní se podle stratégů Goldmanů „misky vah mírně naklánějí ve prospěch Evropy“. Velkým rozdílem je fiskální politika. Zatímco se výdaje v Evropě nadále rozšiřují (i díky zelenému stimulačního balíčku) na rozdíl od USA se očekává naopak pokles fiskální podpory.

Také „propast na ziscích firem uzavírá“. Odhady budoucích zisků na akcii byly v loňském roce v Evropě silnější než v USA, napsala Bell. Konkrétně doporučují stratégové evropské banky a energetické akcie a jako preferovanou „levnou“ oblast růstu zmiňují zdravotnictví.

Goldmani nejsou jediní, kdo vidí Evropu jako potenciálního vítěze v postpandemickém návratu k normálu. „Evropské akcie okolo prvního zvýšení sazeb Fedem kolísají, ale obvykle se nakonec zotaví,“ napsali ve středu stratégové Citigroup pod vedením Beaty Manthey. „Vyšší výnosy by mohly pomoci tradičním hodnotovým sázkám, jako jsou britské akcie a panevropští finančníci,“ uvedli.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688