Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.01.2022 12:20:06

Největší odprodeje technologií za dekádu, ale korekce to být nutně nemusí.

Od finanční krize neprodávali profesionální spekulativní tradeři tolik jako nyní. Nový rok hedgeové fondy zahájily zběsilým rozprodejem akcií výrobců softwaru a čipů. Ještě v prosinci přitom nabíraly akciové tituly charakteristické svým vysokým růstem a vysokou valuací. Korekce na trhu ale jistá není, podotýká Bloomberg. Loni v březnu utržily technologické akcie podobnou ránu, pak se ale dokázaly rychle zotavit.

Během čtyř posledních obchodních seancí do úterka dosáhly odprodeje ze strany hedge fondů nejvyšších úrovní v dolarovém vyjádření za více než deset let, ukazují data shromážděná službou prime brokerage americké banky Goldman Sachs Group.

Takto intenzivní likvidace pozic tak napomohly výprodeji technologických akcií, který se ve středu rozšířil na širší trh. Technologický index Nasdaq Composite ztratil od začátku týdne jeden bilion dolarů a vede si výrazně hůře než jeho širší indexový kolega S&P 500:

72

Jatka v technologických titulech se ve středu ještě zhoršila, když americká centrální banka zveřejnila zápis z prosincového zasedání. Podle něj by si oživování ekonomiky a růst inflace mohly vyžádat dřívější a rychlejší zvyšování úrokových sazeb, než se předpokládalo.

„V čele propadů stály na sazby citlivé technologie, když technologické ETF obchodované pod zkratkou VGT pokleslo o 2,5 %, zatímco IYW odepsal dokonce přibližně 3 %,“ podotkl ve středečním večerním komentáři hlavní makléř Patria Finance Pavol Mokoš. O 9 procent se propadlo ETF

Hrozba agresivnějšího Fedu přinesla výprodej u technologií - Nasdaq si vedl nejhůře od března; volný pád pok... - https://t.co/rNRWhhAcje

ARK Innovation často zmiňované investorky Cathie Woodové, které fungovalo jako pomyslný poutač na extrarůstové tituly. Prudce dolů v novém roce skočily akcie technologických firem, které negenerují zisky (v grafu níže modře). Technologický index Nasdaq 100 včera završil největší dvoudenní propad od března (v grafu níže bílou barvou).

A nezůstává jenom u amerického trhu. Hongkongský Hang Seng Tech Index, který sleduje hlavně čínské giganty, zavřel dnes vyšší o 1,4 procenta. Ve středu se ale propadl o 4,6 procenta a dostal se k hodnotám, které značí přeprodanost.

73

“Čistě nákupní komunita poskytuje mnoha těmto technologickým jménům jenom minimální podporu, takže není nutné vyvinout nějaký větší prodejní tlak, aby se tyto tituly sesunuly prudce dolů, což obratem vyvolává další prodeje ze strany hedgeových fondů,” uvedl podle Bloombergu Mark Freeman, investiční ředitel v Socorro Asset Management.

Tradery žene vidina vyšších výpůjčních nákladů k tomu, aby důkladně zvážili svou dlouhodobou slabost pro akcie technologických firem. Techničtěji řečeno, vyšší úrokové sazby snižují současnou hodnotu budoucích zisků, což dopadá právě na akcie vysoko oceněných a silně rostoucích firem, namátkou třeba Datadog, Peloton Interactive nebo Crowdstrike Holdings. Ušetřeny ale nezůstaly ani velká jména. Hedgeové fondy se tak ocitly ve svízelné situaci. I když část pozic zavřely už koncem roku, jsou jejich koncentrované sázky na spekulativní software nadále zvýšené.

Pevně na nohou však technologická jména nestála ani před středečním zápisem Fedu. Rozprodej technologií započal jako rotace: Velcí investoři v ní prodávali tituly, u kterých kdysi viděli obrovitý potenciál, aby teď raději nakoupili firmy, které mají těžit ze zlepšující se ekonomiky. Klienti hedgeového fondu „goldmanů“ tak během čtyř seancí do středy naskakovali do akcií aerolinek, energetik a průmyslových firem. Jejich technologická expozice relativně k S&P 500 tím sestoupila na nejnižší hodnoty, které kdy tato americká banka zaznamenala.

Pokud bude Fed ještě více jestřábí a americké dluhopisové výnosy porostou, může být pro přespříliš napjaté akcie složité svoje valuace vysvětlit. Podle dat, která shromáždila společnost Bernstein, se zhruba třetina všech technologických akcií v poslední době obchodovala na více než desetinásobku jejich tržeb. Index S&P 500 byl oceněn na 3,2násobku, ukazují data Bloombergu.

Dnešní start je zatím s otazníkem. Futures na Nasdaq 100 byly v 11:38 na červené nule, futures indexy DJIA a S&P 500 byly ale v zeleném. Desetileté americké výnosy zůstávají u 1,75 %, nejvýše za deset měsíců. Obchodní objemy přitom zůstávaly na hlavních indexech slabé a výrazně pod úrovněmi z poloviny prosince, kdy jestřábí obrat Fedu vyvolal na trhu výraznější kolísavost.

Podle stratégů UBS Global Wealth Management vypadá nejnovější dip jako trochu přehnaný a vyhlídky růstu korporátních zisků by normalizace politiky Fedu neměla nahlodat.

Zdroje: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:16  Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688