NN Investment Partners (NN Investment Partners)
Makroekonomika  |  28.12.2021 11:20:26

Nejistota na trzích

Listopad byl volatilní a plný událostí, které podrobily zkouškám pozitivní tržní sentiment, jež v poslední době převládal. Riziková aktiva vykázala záporné měsíční výnosy. Inflace nadále rostla překvapivým tempem, což ovlivnilo očekávání ohledně budoucího vývoje měnové politiky. Už tak značnou nejistotu na trzích ještě zvýšil objev nové virové varianty omikron.

 

Přesto nebylo v listopadu vše negativní. Ekonomické údaje se nadále zlepšovaly. V USA Kongres schválil podporu infrastruktury v hodnotě jednoho bilionu dolarů a Japonsko oznámilo masivní stimulační program. I když se firmy stále potýkají s vyššími vstupními náklady a s problémy v dodavatelských řetězcích, zprávy o hospodářských výsledcích za třetí čtvrtletí ukázaly, že mají cenovou sílu a mohou zvýšit prodejní ceny.  

 

Problémy v dodavatelských řetězcích

Náš tým Investment Science analyzoval zprávy o hospodářských výsledcích 87 % firem z indexu MSCI World a odhalil 35% meziroční nárůst podílu odstavců, které se zabývají problémy v dodavatelských řetězcích. Nárůst byl nejvýraznější v sektoru informačních technologií (skoro 60 %) a v sektoru zbytného spotřebního zboží (skoro 50 %). Také sektor průmyslových podniků a sektor spotřebního zboží základní spotřeby vykázaly více než 40% nárůst.

Naprostá většina firem, zejména v nejvíce postižených odvětvích, očekává, že narušení dodavatelského řetězce bude přetrvávat „několik čtvrtletí“ – tedy i v nadcházejícím roce. Existují však i nejisté náznaky, že by se napětí v dodavatelských řetězcích mohlo začít zmírňovat. Snižuje se přetížení přístavů, zlepšuje se dostupnost polovodičů a dopravní náklady se ustalují.

 

Inflace a očekávání měnové politiky

V uplynulých týdnech se Fed začal projevovat nervózněji. Patrně nejen kvůli přetrvávající inflaci, ale také kvůli situaci na americkém trhu práce, kde navzdory vyšším mzdám nabídka zaostává za očekáváním, což může vyvolat další tlak na mzdy. Jestřábí rétorika Fedu posunula očekávání ohledně vývoje americké měnové politiky. V prosinci bylo oznámeno zrychlené tempo snižování nákupů aktiv a v současné době jsou v našem základním scénáři dvě zvýšení sazeb v roce 2022. Budeme sledovat výsledky zasedání Fedu a ECB.

 

Omikron

Nejvýznamnější listopadovou událostí byl objev nové mutace Covid-19, pojmenované omikron. O tom, jak je infekční a jak závažné onemocnění vyvolává, se toho zatím mnoho neví. Dosavadní titulky ve zprávách ale investory ani vlády příliš neuklidnily. Na napjatém trhu byl omikron ideální záminkou k výběru zisků. Vyděsili se i politici a v několika zemích, zejména v Evropě, byla zavedena nová omezení mobility, což může zpomalit tempo ekonomické a sociální normalizace.

V důsledku útěku investorů do bezpečí zakončily výnosy státních dluhopisů měsíc výrazně níže. Poté, co se objevily zprávy o omikronu, akcie klesly o 3,5 % (v eurech), ropa se propadla téměř o 11 % a v Evropě i v USA se rozšířily úvěrové spready. Došlo také k výraznému poklesu cen komodit, zejména energií. Rostoucí obavy z varianty omikron nejvíce ovlivnily cyklické komodity.

 

Nárůst nejistoty

Stručně řečeno, investoři nyní čelí náhlému nárůstu nejistoty a raději vybírají zisky. Změna v náladě investorů se odráží i v prudkém zhoršení ukazatele bull-to-bear ratio. Podíl investorů předpokládajících pokles tržních cen je na nejvyšší úrovni za posledních 12 měsíců. VIX, indikátor očekávané volatility akcií a také nejistoty investorů, vyskočil z 15 na více než 30, takže také vykazuje medvědí trend.

Pokud se podíváme za horizont několika příštích týdnů, během kterých může volatilita přetrvávat, výhled pro akcie zůstává dobrý. Podporovat by je měly silný růst HDP a zisků i atraktivní riziková prémie. Můžeme také očekávat další pokrok v očkování a snad i účinnou léčbu onemocnění Covid-19.

 

 Zdroj: NN Investment Partners

O NN Investment Partners B.V., Czech Branch

NN Investment Partners B.V., Czech Branch je předním správcem aktiv, který působí v České republice již od roku 1997. Společnost nabízí širokou škálu podílových fondů v české koruně i cizích měnách a zároveň je jedním z investičních center mateřské společnosti NN Investment Partners, pro kterou zajišťuje expertízu v oblasti střední a východní Evropy. Pražský investiční tým spravuje dluhopisová i akciová portfolia a zároveň řídí několik lucemburských podílových fondů zaměřených na region střední a východní Evropy.

Jsme průkopníky společensky odpovědného investování, první fond s touto strategií byl založen již v roce 1999. Za náš přístup k společensky odpovědnému investování a integraci ESG faktorů jsme získali nejvyšší rating A+ od OSN.

Více informací naleznete na www.nnfondy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688