Po Novém roce otevřou na Masarykově univerzitě v Brně další dvě menzy
Netradiční vánoční menu v podobě smaženého candáta s bramborovým salátem mohou nyní až do 22. prosince ochutnat strávníci v Academic restaurantu v areálu kampusu v Bohunicích.
Od 4. ledna se pak po dvou a půl letech znovu otevře menza na Právnické fakultě MU. Ta prošla kompletní rekonstrukcí zázemí výdejní části, která navazovala na opravu podlahy v přednáškové místnosti nad kuchyní.
Rekonstruovaly se podlahy a strop v kuchyni, odpady a odtokové žlaby. Nainstalovala se nová pásová myčka a také nové gastro vybavení výdejní části menzy, která bude mít 170 míst k sezení, a navíc i bezbariérový vstup, uvedl manažer provozu stravovacích služeb Tomáš Kala.
Kromě obvyklé široké nabídky všech druhů jídel tam nově bude i sushi, moučníky a předkrmy. Nebude však chybět ani tradiční lednová zabijačka. Od 10. do 28. ledna si můžou studenti a zaměstnanci Masarykovy univerzity objednat přes aplikace WebKredit nebo MobilKredit vepřové vesnické pochoutky. Nejprve bude v nabídce jaternicový prejt s bramborovou kaší a zelným salátem s křenem, v dalším týdnu pak vepřové výpečky s tuřanským zelím a bramborovými špalíky a poté přijdou na řadu kroupová jelítka se šťouchanými bramborami a kysaným zelím s jablky, láká na klasické české pochoutky Tomáš Kala.
V únoru pak budeme otevírat úplně novou menzu na pedagogické fakultě, upřesnil ředitel Správy kolejí a menz MU Kamil Kulíšek s tím, že univerzitní menzy, bufety a restaurační zařízení zaznamenaly za poslední necelé dva roky výrazné zlepšení, co se týká kvality a množství podávaných jídel.
Strávníci si v každé menze můžou vybrat z minimálně 14 druhů jídel, kde mimo klasických pokrmů najdou každý den saláty, bezlepková jídla a polévky, drůbež, ryby, vepřové i hovězí maso. Na veggie baru je pak v nabídce raw strava a vegetariánská jídla, vypočítal Kamil Kulíšek.
Každý měsíc přitom obohacují jídelníčky tematicky zaměřené gastronomické akce podle ročních období: letní saláty, pokrmy z dýní, v listopadu svatomartinská husa, na kterou pak začátkem prosince navazují zvěřinové hody.
Kromě jídel v menzách, bufetech a restaurantu mají strávníci možnost objednat si třikrát do roka tematické menu s sebou domů. S velkým úspěchem se tak setkalo třeba řízkobraní a výborně se podle Kulíška prodávala i pečená celá kachna.
Mezi priority menz patří i udržitelnost, takže 90 procent všech surovin je z tuzemska, a také bezezbytkové vaření, na které cílí objednáváním jídel předem. Nové technologie nám pak umožňují zásadně šetřit energiemi a vodou a využíváme i jednorázové obaly z recyklovatelných materiálů, zdůraznil Kulíšek.
Poslední zprávy z rubriky Z regionů:
Přečtěte si také:
Prezentace
30.04.2024 Tesla po špatných výsledcích roste, Meta po...
29.04.2024 Daňové přiznání lidem provětralo peněženky....
26.04.2024 Historie a vývoj vodovodních baterií: Od...
Okénko investora
Petr Lajsek, Purple Trading
Miroslav Novák, AKCENTA
Mgr. Timur Barotov, BHS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz