Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.12.2021 10:50:22

Před valnou hromadou akcie MONETA v týdnu nejztrátovější. Akcionáři O2 se „fyzické“ valné hromady nedočkají

  • v návaznosti na aktualizaci indexů páteční závěrečná aukce přinesla zvýšenou aktivitu zejména na akciích KB a ČEZ
  • švýcarská banka UBS před pondělní valnou hromadou výrazně navýšila podíl v bance MONETA
  • akcionáři O2 se nebudou moci osobně zúčastnit „vytěsňující“ valné hromady – uskuteční se distančně
  • management společnosti KOFOLA pokračuje v nevýrazných nákupech firemních akcií

Pražská burza má za sebou poslední obchodně celiství týden v tomto roce. Začala se v něm odrážet z předchozích 13letých maxim, když index PX se přes opakované pokusy nedokázal udržet nad hranicí 1 400 bodů. Nakonec zakončil týden u hranice 1 390 bodů. Za posledních 5 seancí tak oslabil o 1,09 %, když se nedařilo většině emisí.

Proti trhu se nejvýrazněji vydaly akcie PILULKA, které byly v předcházejícím týdnu naopak nejztrátovější. Posun zažily hned v úvodu týdne a z měsíčních minim byly vlastně naopak zpět na dohled svým maximům. Titul stojící mimo index PX si zkrátka nadále udržuje svou pozici letos nejrůstovější emise na pražské burze s aktuální výkonností přes 173 %.

Dařilo se již jen akciím PHILIP MORRIS a ČEZ, když zejména energetický titul svou aktuálně 22,6 % vahou v indexu PX bránil větším ztrátám trhu. Akcie ČEZ přitom vlastně nijak zásadně pozitivně kurzově nereagovaly na dění na energetickém trhu, kde jakoby eskalovala růstová vlna z posledního měsíce. Cena emisních povolenek se ocitla na nových maximech krátce až u hranice 90 EUR/MWh a nová maxima zaznamenávaly i ceny elektřiny. Roční nejbližší nejdražší kontrakt oproti předchozímu týdnu zdražoval o více než čtvrtinu, když se již ocitl i v blízkosti hranice 250 EUR/MWh (6,30 Kč/kWh). Díky technickým problémům nečekané odstavení některých jaderných bloků ve Francii přineslo v návaznosti v Evropě zdražování zejména nejbližších kontraktů. V Německu, Rakousku a i u nás se lednový krátce dostal i nad 400 EUR/MWh!

 

Akcie ČEZ nadále pražské burze dominují z hlediska likvidity, přestože jejich podíl v tomto ohledu klesl na „jen“ 45 %. Navíc zobchodovaných necelých 1,5 mld. bylo tentokrát podprůměrných, navíc se o podstatnou část postarala až páteční seance. Díky závěreční aukci se v ní celkový denní objem zvýšil o více než 100 % na 576,7 mil. . Burzovní data by každopádně měla v pondělí ukázat, že i po aktualizaci indexů akcie ČEZ budou svou vahou v následujících týdnech nejspíše ještě výrazněji dominovat pražské burze. Negativně by nicméně mohlo ovlivnit jejich likviditu rozhodnutí změn parametrů kotací pro tvůrce trhu. Rozpětí jejich objednávek na titulu bude moci od pondělí nově být až 8 , oproti dosavadním 4 . Snižuje se také velikost kotace z 2 400 na 1 200 akcií ČEZ.

Neutrálně zakončily týden akcie O2, které se zatím obchodují s cca 2% diskontem vůči očekávané ceně vytěsnění. Ozývající se hlasy řady akcionářů o nízkém protiplnění si představenstvo O2, stojící za návrhem skupiny PPF, fyzicky nevyslechne. Nevůli akcionáři budou moci totiž vyjádřit na valné hromadě pouze korespondenčně, když O2 ji svolalo per rollam. Odvolává se na nouzový stav, resp. epidemickou situaci. Korespondenční hlasování (valná hromada) ohledně vytěsnění minoritních akcionářů skupinou PPF tak proběhne v období 3. až 26. ledna. Zúčastnit se ho budou moci akcionáři vlastnící akcie k 27.12., naposledy se tak titul s tímto „požitkem“ bude na pražské burze obchodovat ve středu.

Již toto pondělí se uskuteční valná hromada banky MONETA, kde i přes negativní postoj Petrus Advisers lze spíše očekávat schválení „vylepšené“ transakce se skupinou PPF. Se skupinou dlouhodobě evidentně spolupracující Pavel Tykač má v bance vlastnit již zhruba 6 %. O jednoho kvalifikovaného akcionáře pak banka před valnou hromadou přišla, když americká Polaris Capital Management snížila o několik tisíc akcií svůj dřívější podíl, resp. dostala se vlastnicky těsně pod procentní hranici. Překotné skokové akcionářské změny jsou však poodkrývány u švýcarské banky UBS, která by měla k valné hromadě nejspíše disponovat téměř 5,5 % podílem. K 7. prosinci totiž nahlásila podíl 5,49 %, nicméně valná většina je navázána na poměrně nezvyklé finanční instrumenty spojené s akciemi MONETA. Samotných akcií MONETA totiž vlastní jen 1,32 mil. (0,26 %).

Druhým nejztrátovějším titulem se v týdnu staly akcie PHOTON ENERGY, které se tím zároveň ocitly na nových letošních minimech. Jejich ztráty se od počátku roku blíží 50 % a oproti předcházejícím rokům tedy radost akcionářům letos neudělají.

Akcie VIG mohly v týdnu utrpět ještě větší ztráty, nicméně v domovské Vídni opět potvrdily silnou technickou hranici u 24,30 EUR, u které našly podporu. Druhý rakouský titul ERSTE pak ukazuje, že růst nad hranici 40 EUR je obtížný, resp. k drobným prodejům zde sáhla i skupina BlackRock, která snížila o 0,11 procentního bodů svůj podíl na 4,87 %.

Za zmínku stojí další tzv. insider nákup na akciích KOFOLA, kde finanční šéf dceřiné Leros koupil 251 akcií za kurz 309 .

akciím Avast pak závěrem možno doplnit probuzení akcií NortonLifeLock (NLOK), které se na Wall Street nadechly ze 4měsíčních minim. Týden zakončily na 25,72 USD, tedy nejvýše po jejich čtvrtletní dividendě, resp. od 8. listopadu.

Pražskou burzu letos čeká posledních 8 seancí. Svou letošní výkonnostně dominantní pozici si z indexu PX dle všeho udrží akcie CZG, které se stále pyšní více než 70% kurzovým posunem.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688