Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.12.2021 22:10:00, aktualizováno 18.12.2021 09:07:55

Komentář: Fed kolem vysoké inflace stále jen opatrně našlapuje. Rétoriku ale přitvrzuje…

Americká ekonomika se podle šéfa Fedu Powella přibližuje rapidní tempem plné zaměstnanosti a inflace se pohybuje na cílem. Takové hodnocení vyžaduje od Fedu zpřísnit finanční podmínky, což hodlá centrální banka hodlá zařídit rychlejším ukončením nákupů dluhopisů a akcelerací prognózovaného cyklu zvyšování úrokových sazeb. Bude to však stačit?

Pohled na novou kvartální prognózu Fedu je totiž více než rozporuplný, neboť výhled do roku 2024 vypadá značně nekonzistentně. Fed například očekává, že se míra nezaměstnaností udrží v následujících třech letech na rekordně nízké úrovni 3,5 %, přičemž jádrová inflace bude příští rok 2,7 % a v roce 2032 pak 2,3 %. Takto přehřátá ekonomika se pak má sama od sebe zchladit při minimálním nárůstu úrokových sazeb, které by se měly na konci roku dostat na velmi nízkou úroveň 1,6 %.

Pokud jde o samotnou rétoriku šéfa Fedu Powella při jeho tiskové konferenci, tak byla celkem jasně jestřábí, přičemž asi nejdůležitější výrok, který zazněl, je ten, že Fed bude v následujících měsících monitorovat zdali se vysoká inflace opravdu nestává trvalejšího charakteru. Pokud by se tak ukázalo, tak Powell varoval, že americká centrální banka bude muset svými nástroji zasáhnout (aby ji potlačila). K tomu šéf Fedu dodal, že se centrální banka nachází v dobré pozici reagovat na různá rizika - včetně těch, že inflace (Powellovými slovy) “zakoření” na vysokých úrovních.

Celkově lze říci, že Fed se prozatím stále pohybuje po linii tržních očekávání, která počítají jen s velmi opatrným startem zvyšování oficiálních úrokových sazeb. To aktuálně vychází na začátek května 2022, přičemž trh i Fed nám aktuálně říkají, že příští rok budou stačit jen tři zvýšení úrokových sazeb (o 25 bps). Bude-li však centrální banka konfrontovaná s velmi vysokými tempy inflace v lednu a únoru (což je velmi pravděpodobné), pak bude zapotřebí, aby Fed utáhl finanční podmínky razantněji a dostal se tzv. “před křivku”. V takovém případě se můžeme dočkat skutečně jestřábího překvapení, které bude způsobeno agresivnějším startem cyklu zvyšováním úroků, než dnes kdokoliv předpokládá.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688