Export (export.cz)
Zdravotnictví  |  10.12.2021 15:57:27

Rakouská farmacie má velké ambice. země reaguje na pandemii

Pandemie vytvořila podmínky k tomu, aby se Rakousko stalo významnou farmaceutickou lokalitou a postupně se ve výrobě farmaceutických produktů osamostatnilo. Rozhodujícími faktory pro dosažení stanovených cílů budou podle spolkové vlády investice do technologií a výrobních kapacit.

Ilustrační foto: Shutterstock

Spolková ministryně pro digitální a hospodářské záležitosti Margarete Schramböck (ÖVP) zahájila hned na začátku pandemie jednání se zástupci farmaceutického průmyslu s cílem posílit domácí výrobu farmaceutik. Farmacie tak zůstává jednou ze sedmi prioritních oblastí rakouské vlády.

PŘÍLIV INVESTIC?

Pokud se plán rakouské vlády podaří realizovat, čeká tento sektor příliv investic. To by mohlo přinést mnoho zajímavých příležitostí i pro české firmy. Již nyní se mohou například biotechnologické firmy ucházet o zapojení v nově vzniklém campusu firmy Novartis v Kundl/Schaftenau v Tyrolsku. Rakouský farmaceutický průmysl vyprodukoval jen v roce 2019 farmaceutika v hodnotě cca 3,1 miliardy eur, země s podobným počtem obyvatel jako Švédsko a Švýcarsko však produkují třináctkrát až patnáctkrát více.

Farmaceutická výroba bude vyžadovat další rozvoj inovativních výrobních technologií, které by umožnily, aby Rakousko mohlo rychle, hospodárně a samostatně vyrábět léčiva. K dosažení plánovaného cíle má sloužit připravovaná strategie, kterou vláda chystá ve spolupráci s ministerstvy, sociálními partnery, hospodářskou sférou a vědeckými pracovníky. Součástí strategie budou zejména life-science a biotechnologie. Těmito obory se již zabývá celosvětově jedinečné kompetenční centrum, které se nachází v hlavním městě Štýrska Grazu – Výzkumné centrum farmaceutického inženýrství (RCPE). Právě zde probíhá vývoj inovativních výrobních postupů pro léčiva a účinné látky.

JAK BRÁNIT VÝPADKŮM V ZÁSOBOVÁNÍ

Vědci z Grazu již před lety upozorňovali na možné výpadky v zásobování, k nimž nakonec v průběhu pandemie skutečně došlo. Podobným situacím má do budoucna předejít zřízení potenciálních vysokorychlostních výrobních zařízení. Jejich výhodou je, že oproti konvenčnímu způsobu výroby prochází materiál zařízením za stálých podmínek bez přerušení a ve stálé kvalitě, sledované moderní senzorovou technologií. To umožňuje produkovat léky až pro dva miliony pacientů. Nová technologie sníží výrobní náklady natolik, že zůstanou konkurenceschopné vůči zemím jako Čína či Indie. Díky tomuto procesu se lze dle představitelů výzkumného centra RCPE dobře připravit na případné budoucí pandemie.

Investice v oblasti farmacie půjdou i do biotechnologického sektoru, který se zaměřuje především na vývoj léků a jejich následné předání farmaceutickému průmyslu k výrobě. Vývojem léčiv se v Rakousku zabývá řada startupů, což často vyžaduje vysoké a riskantní investice a odvážné sponzory. Pozitivní je, že řada menších domácích farmaceutických firem investuje dvouciferné milionové částky do rozšíření výrobních a distribučních procesů. Příkladem je firma Richter Pharma AG ve Welsu, která se postupně transformovala na výrobce a poskytovatele služeb a se svými více než 400 zaměstnanci dosáhla v loňském roce obratu přes 560 milionů eur.

NOVARTIS – VELKÝ ZAMĚSTNAVATEL V TYROLSKU

Opomenout nelze ani farmaceutickou firmu Novartis, která je se zhruba pěti tisíci zaměstnanců největším soukromým zaměstnavatelem v Tyrolsku. Novartis patří s výrobními závody v Kundl a Schaftenau k celosvětově nejvýznamnějším farmaceutickým firmám. Na domácím HDP se Novartis podílí přibližně 1,7 miliardami eur a v Tyrolsku vyrábí ročně cca 180 milionů balení léků pro více než 130 zemí světa. Novartis zde také má jediný výrobní řetězec pro perorální antibiotika v Evropě – od výroby účinné látky až po konečnou dávkovací formu penicilinů. V loňském roce představil Novartis společně se Spolkovou vládou investiční plán ve výši 150 milionů eur do modernizace výroby antibiotik. Tato investice má vést k udržení výroby v Evropě a snížit nezávislost na dovozu z Asie. Novartis vyrábí i nejmodernější biofarmaceutické přípravky a jeho pobočka v Schaftenau je považována za celosvětové centrum v oblasti technologie mikročástic.

Na jaře 2021 oznámil Novartis otevření kampusu Kundl/Schaftenau pro externí firmy. Vzniká zde moderní a technologický Life-Science-Park, který dále posílí význam této farmaceutické lokality v těsné blízkosti Švýcarska, Itálie a Německa. Pro Novartis je Kundl centrálním místem vývoje a výroby. Firmy, které se zde usadí, mají možnost uzavřít se společností Novartis kooperační dohodu a využít jejich know-how při výrobě antibiotik. Novartis rovněž plánuje vybudování kompetenčního centra nukleové kyseliny a velký zájem má i o vývoj vakcín. První zahraniční firmou, která se stane součástí Life-Science-Parku, je německá chemická firma BASF. Více informací lze získat na obchodně-ekonomickém úseku velvyslanectví ČR ve Vídni.

Pavlína Šrámková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Rakousku


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688