mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.12.2021 10:06:00

Mezinárodní den lidských práv - ochrana lidských práv v České republice a ve Slovinsku

Mezinárodní den lidských práv - ochrana lidských práv v České republice a ve Slovinsku

10.12.2021 / 09:30 | Aktualizováno: 10.12.2021 / 10:06

Dne 10. 12. si každoročně připomínáme den lidských práv. Česká republika i Slovinsko jsou aktivní v podpoře dodržování lidských práv doma i ve světě.

Česká republika se svojí dlouhou tradicí lidských práv v zahraniční politice byla již třikrát členem Rady pro lidská práva OSN v letech 2006 - 2007, 2011 - 2014 a 2019 - 2021. Mezi hlavní priority jejího působení v této oblasti patří rovná politická a veřejná participace a svoboda shromažďování a sdružování, které jsou základními pilíři svobodné společnosti a k níž ČR připravila ve spolupráci s dalšími státy rezoluce OSN. ČR se na mezinárodní úrovni daří dosahovat úspěchů. V říjnu 2021 přijala Rada pro lidská práva OSN rezoluci k rovné účasti na politických a veřejných záležitostech, jejíž text navrhovala rovněž Česká republika. Ve spolupráci se Slovinskem a dalšími státy poté ČR podporuje zapojování mládeže do debaty o lidských právech.


Pro úspěšné prosazování politiky lidských práv je nezbytné jít příkladem. Česká republika i Slovinsko se pravidelně umisťují na vysokých příčkách v indexech lidských práv a svobod. V nejznámějším indexu demokracie a svobody Freedom House získala ČR 91 bodů ze 100 a Slovinsko dokonce 95. Obě země tak patří ke světové špičce z hlediska práv a svobod svých občanů. I z dalších mezinárodních srovnání vyplývá, že obě země se po roce 1989 úspěšně proměnily ve stabilní demokracie s vysokou úrovní dodržování lidských práv. Americký Cato Institute zařadil obě země do kategorie „nejvíce svobodných“, přičemž Slovinsko obsadilo 33. pozici ze zemí světa, Česká republika poté 24. příčku. Česká republika rovněž podle poslední národní zprávy v rámci Univerzálního periodického přezkumu Rady pro lidská práva OSN z roku 2017 splnila 129 ze 136 doporučení OSN v oblasti lidských práv.

Rok 2020 byl z hlediska lidských práv velmi složitým obdobím, neboť obě země, tak jako většina států mezinárodního společenství čelily pandemii COVID-19, která s sebou přinesla řadu nových výzev i v této oblasti. Slovinský ombudsman lidských práv na podzim tohoto roku vydal každoroční zprávu o stavu lidských práv ve Slovinsku za rok 2020, v níž konstatoval, že během pandemie COVID-19 se klíčovými hodnotami staly proporcionalita, rovnost a zákonnost přijatých restriktivních opatření, jakož i dialog se všemi skupinami epidemií postižených obyvatel . Rada vlády pro lidská práva ČR poté ve své shrnující zprávě za rok 2020 poukázala mj. na nezbytnost ochrany zranitelných skupin.

Velvyslanectví ČR v Lublani podporuje spolupráci ČR a Slovinska na posilování ochrany lidských práv doma i ve světě. Obě země sdílející historické zkušenosti z totalitní minulosti a demokratizace a vycházející z podobných kulturních, geografických, politických i ekonomických podmínek mohou benefitovat z výměny zkušeností a koordinace svých aktivit za účelem dalšího prohlubování demokratických standardů a ochrany práv jednotlivců a skupin.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688