eagri.cz (Mze)
Insolvence  |  09.12.2021 11:42:00

Milostivé léto pro dlužníky Ministerstva zemědělství

Milostivé léto pro dlužníky

9.12.2021

Ministerstvo zemědělství upozorňuje dlužníky na možnost zbavit se dluhu při tzv. milostivém létu. Pro dlužníky znamená milostivé léto velkou šanci splatit dluhy a zároveň ušetřit za pokuty, úroky z prodlení a náklady samotné exekuce.

Milostivé léto se týká dlužníků veřejných institucí a firem. Pokud splatí původní dlužnou částku, jistinu, a 908 korun na odměně exekutorovi, tak se jim odpustí penále, úroky a další platby. Léto začalo 28. října 2021 a skončí 28. ledna 2022.

Zákon mimo jiné umožňuje povinným v období od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 uhradit jistinu pohledávky a náklady exekutora v případě, že oprávněným je veřejnoprávní subjekt a dluh je vymáhán exekučně. Zároveň dlužník nesmí být v insolvenci, k platbě musí uvést, že vyzývá exekutora, aby postupoval dle zákona č. 286/2021Sb., část 2, čl. IV, bod 25 (ve sdělovacích prostředcích pod titulkem „Milostivé léto“). Při splnění podmínek definovaných v právní úpravě exekutor zastaví exekuci a rozhodne o osvobození od placení příslušenství.

Podmínky:

  1. Dluh, který je možné během milostivého léta výhodně splatit, vznikl u státu, obcí a krajů nebo ve společnostech, ve kterých drží státní aparát většinový podíl.

    Dluh už je v exekuci. Pokud v ní ještě není nebo jste prošli procesem oddlužení, není možné milostivé léto uplatnit.

  2. Dluh vymáhá soudní exekutor. Milostivé léto se nevztahuje na správní nebo daňové exekuce.

  3. Akce se nevztahuje na peněžité tresty uložené za úmyslný trestný čin a dluhy vzniklé z odpovědnosti za úmyslně způsobenou škodu. Milostivé léto se však nevztahuje ani na dluhy vzniklé z odpovědnosti za škodu na zdraví a dluhy na výživném či na náhradním výživném.

Pro dlužníky znamená milostivé léto velkou šanci splatit dluhy a zároveň ušetřit za pokuty, úroky z prodlení a náklady samotné exekuce.

Právně je institut milostivého léta upraven zákonem č. 286/2021, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Tento zákon byl dne 30. července 2021 uveřejněn ve Sbírce zákonů ČR.

Více informací naleznete v příloze.


 

Informace o využití tzv. milostivého léta

 

V období od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 mají dlužníci Ministerstva zemědělství, IČO 00020478, se sídlem Těšnov 65/17, 110 00  Praha 1, v exekuci možnost zbavit se dluhu, pokud zaplatí jistinu, tedy původní dluh a současně uhradí jednorázovou odměnu exekutorovi ve výši 908 Kč (750 Kč a DPH). Ostatní příslušenství k dluhu, jako jsou penále, úroky nebo poplatky advokátovi, budou v takovém případě odpuštěny a exekuce bude zastavena (tzv. milostivé léto). Tato časově omezená možnost představuje jednorázovou šanci splatit dluhy a zároveň ušetřit za pokuty, úroky z prodlení a za náklady samotné exekuce.

 

Novela zákona č. 120/2001 Sb., exekuční řád, která byla provedena zákonem č. 286/2021 Sb., a to konkrétně Část 2, Čl. IV., bod 25, umožňuje zastavení exekuce a osvobození od zbytku dluhu fyzických osob u veřejnoprávních oprávněných věřitelů, tj. i u Ministerstva zemědělství. Podmínkou je, aby byl již tento dluh v exekuci vymáhán soudním exekutorem a současně dlužník nebyl v oddlužení nebo insolvenci. Milostivé léto se nevztahuje na správní nebo daňové exekuce. Zastavení exekuce se pak netýká ani vymáhání výživného, náhradního výživného, náhrady škody na zdraví, náhrady škody způsobené úmyslným porušením právní povinnosti a majetkových trestů uložených za úmyslný trestný čin.

 

Doporučený postup pro dlužníky:

 

1. Napište exekutorovi a zjistěte přesnou částku ke splacení (vzor výzvy připojujeme v příloze).

O Požádejte exekutora doporučeným dopisem o vyčíslení aktuální dlužné jistiny. Uveďte, kam chcete zaslat odpověď, a nezapomeňte doplnit, že se jedná o akci “Milostivé léto”.

O Exekutora kontaktujte, i když jste jistinu už někdy hradili. Může se stát, že ve skutečnosti jistina uhrazena není, protože Vaše platby šly přednostně na úroky, pokuty a náklady.            O Vašem záměru využít tuto akci pak potřebuje exekutor vědět i v případě, že jistinu máte již uhrazenou.

2. Zaplaťte nesplacenou jistinu a náklady exekuce

O Po obdržení odpovědi je třeba zaslat nebo složit na účet exekutora nesplacenou jistinu, kterou Vám exekutor sdělil, a 908 (750 a DPH).

O Nezapomeňte uvést všechny náležitosti i správný variabilní symbol, který Vám upřesní exekutor. Do zprávy pro příjemce uveďte své jméno a poznámku, že se jedná o milostivé léto.

O Platba musí být připsána na účet exekutora v období akce, tedy od 28. října 2021 do 28. ledna 2022.

Exekutor je následně povinen po splacení dlužné jistiny vydat rozhodnutí, kterým Vás osvobodí od placení zbytku dluhu a exekuci zastaví.

 

Příloha: vzor výzvy exekutorovi

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688