mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.12.2021 16:23:00

EUNIC Nigeria – CULTURE OF MEMORY

EUNIC Nigeria – CULTURE OF MEMORY

06.12.2021 / 15:45 | Aktualizováno: 06.12.2021 / 16:23

V letošním roce realizoval klastr EUNIC Nigeria rozsáhlý virtuální projekt, na němž participovali zahraniční experti z oblasti muzejnictví, včetně dvou českých expertů, Moniky Mikuláškové z Muzea Brněnska a Michala Medka, ředitele Ústavu pro interpretaci místního dědictví ČR. Projekt během roku získal dobré jméno jak mezi účastníky, tak mezi kulturními institucemi v Nigérii, které problematiku muzejnictví sledují. Proto se do čtvrtého workshopu zapojil i US konzulát (samozřejmě není členem EUNIC). Účastníci projektu byli jak z řad státních nigerijských muzejních institucí (např. Národní muzeum Lagos, Národní muzeum Calabar, Národní muzeum Kano), tak z řad soukromých muzejních institucí (Yemisi Shyllon Museum). Celkem se projektu zúčastnilo na 40 profesionálů z 11 institucí.

První workshop na téma Muzeum a vzdělávání se konal 21. a 22. dubna 2021 a vedli ho 3 pozvaní odborníci – paní Mgr. Monika Mikulášová, prof. Fernando Echarri Irribarren (Španělsko) a Dr. Carolyn Eze Okeke (Nigérie). Workshop byl rozložen do tří lekcí, tak, aby experti mohli předat svůj profesionální vhled do problematiky, jejich chápání, strategie, výzvy a řešení muzejního vzdělávání, tak jak je zvykem v jejich vlasti. Po prezentaci byli účastníci rozděleni do skupin, které umožnily každému z expertů strávit čas s menší skupinkou účastníků. Praktická činnost i konkrétní situace byly zkoumány v rámci případových studií a byla také navržena proveditelná řešení pro konkrétní muzea.

Druhý workshop na téma Rozvoj návštěvnosti muzea a workshop interaktivní participace se konal 25. a 26. května 2021. Zúčastnili se ho tři odborníci - Cornelia Knoll (Německo), pan Dr. Patrice Deparpe (Francie) a Dr. Aime Kantoussan (Senegal). Během workshopů se zúročily zkušenosti odborníků z oblasti, přínosná byla hlavně interaktivní praktická část, kde se zkoumaly možnosti zvýšení návštěvnosti muzeí z africké i evropské perspektivy.

Třetí workshop na téma Muzeum jako interaktivní veřejné prostranství se uskutečnil 17. a 18. června 2021 za účasti tří odborníků – Michala Medka (Česká republika), Eleny Martínez-Jacquet (Španělsko) a pana Gimby (Nigérie). Každý z odborníků poskytl nejdříve svůj profesionální pohled na věc obohacený o zkušenosti, které účastníkům předal prostřednictvím různých případových studií o interaktivitě v rámci muzeí. Poté následovaly otázky a odpovědi a diskuse s menší skupinou. Praktické aktivity připravené odborníky byly velmi užitečné a poučné pro pochopení vlivu výkladu na interaktivitu výstavy. Nigerijská muzea a galerie by se mohly stát interaktivnějšími prostřednictvím sociálních médií. V době konání workshopu probíhaly v médiích debaty o restitucích památek do afrických zemí a setkání bylo příležitostí zapojit kurátory muzeí do debaty o tom, jak hodlají restituční diskurz proměnit ve skutečnost.

Čtvrtý workshop na téma digitalizace vedl jeden americký a dva nigerijští odborníci - Leah Jones (USA), Jumoke Sanwo (Nigérie) a Oludamola O. Adebowale (Nigérie) a zúčastnili se ho i nově přizvaní zástupci místních muzejních institucí. Proběhl ve dnech 8. - 14. září 2021. Vzhledem k časovému posunu se workshopy konaly v odpoledních hodinách, přičemž každý den byl zahájen jedním z expertů. Následovaly dvoudenní skupinová sezení v užším okruhu.

EUNIC Nigeria se rozhodl pokračovat s projekty v oblasti muzejnictví i nadále. Mezi experty a účastníky letošních workshopů bylo několik mladých profesionálů, včetně M. Mikuláškové, kteří byli vybrání do projektu, jehož realizaci plánujeme na rok 2022. Projekt s názvem „RESIM“ je určen pro malou skupinu vysoce motivovaných muzejních profesionálů z Nigérie a Evropy, kteří se po skončení projektu stanou multiplikačními agenty v rámci Evropy, Nigérie, případně i v rámci západoafrického regionu. Jejich individuální projekty by se měly stát modelem správně realizované muzejní reprezentace různých kultur, a to prostřednictvím inovativních muzejních postupů. Cílem je také poskytnout evropským mladým odborníkům lepší znalost o kontextu nigerijských muzeí a o tom jak co nejlépe prezentovat africkou kulturu a dědictví v Evropě. Projekt je zacílen na mladé odborníky v počtu šesti, především z muzeí, se kterými jsme spolupracovali v předchozím projektu, kdy jsme měli možnost posoudit jejich angažovanost. Projekt by měl probíhat formou malých rezidenčních programů jak v Evropě, tak v Nigérii a měl by účastníkům umožnit získat lepší praktické a teoretické know-how v předem definované oblasti muzejnictví.

Galerie


EUNIC


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688