Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  02.12.2021 09:56:25

Ranní okénko - Ceny průmyslových výrobců v eurozóně se rychle blíží k 20 %

Ceny výrobců v eurozóně by měly za říjen vykázat další svižný růst. V meziročním srovnání se dostanou do blízkosti 19 %, aktuálně jsou na 16 %, již tak rekordní úrovni. Z eurozóny a posléze i z USA dorazí informace z trhu práce – v eurozóně se dozvíme míru nezaměstnanosti za říjnové období a na druhé straně oceánu vyjde týdenní statistika o počtu nových a pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Finanční trh se od prvních zpráv o nové variantě Covidu v závěru minulého týdne již zklidnil. Česká koruna již stihla oproti euru sestoupit ze slabší úrovně okolo 25,70, kam ji obavy ze zhoršení pandemie vyhnaly. Aktuálně se obchoduje za 25,46 za euro, zhruba stejně jako v polovině uplynulého týdne. V posilování pokračovaly i měny regionupolský zlotý a maďarský forint.

Další navýšení výrobních cen v eurozóně již naznačilo zveřejnění výsledků v některých členských státech. Meziměsíční zdražení se očekává o 3,8 % (v září o 2,7 %) a meziroční o 19,0 % (v září o 16 %). Za dalším zvýšením cen bude stát opět dražší výrobní materiál a energie. Zpráva z trhu práce bude povzbudivější a měla by ukázat další snížení míry nezaměstnanosti z 7,4 % na 7,3 %, což je dokonce o desetinu procentního bodu méně než před vypuknutím pandemie.

V blízkosti předkrizové úrovně, mírně nad 200 tisíci, by se měly udržet i počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Avšak týdenní data bude trh vnímat jako druhořadá a bude vyčkávat na zítřejší zveřejnění měsíčního reportu z trhu práce.

Pohled zpět:

Český PMI za listopad vzrostl z 55,1 na 57,1 bodů a překonal medián odhadu 55,5 bodu. Hlavními tahouny růstu jsou opětovné zvýšení objemu výroby a také vyšší příjem nových zakázek. Tento vývoj se pozitivně podepsal na zaměstnanosti. S vyšším počtem zaměstnanců a přírůstkem nových zakázek rostl stav nedokončené výroby nejpomalejším tempem od března. Na druhé straně ale PMI potvrzuje nadále trvající komplikace v dodavatelských řetězcích. Znovu tak docházelo k předzásobování potřebných výrobních materiálů, a to rekordním tempem. Pro HDP ve čtvrtém čtvrtletí to tak znamená, že můžeme opět očekávat podporu ze strany tvorby zásob. Za tím ale stojí problémy dokončit objednávky a snaha zaopatřit se proti nestabilitě dodavatelských řetězců, což zrovna nelze označit jako „zdravý“ tahoun zvýšení HDP. Dle PMI zdražovaly klíčové výrobní materiály, jako jsou plasty, kovy, pohonné hmoty a energie. Jinými slovy materiál potřebný napříč odvětvími, což znamená, že cenové tlaky ve zpracovatelském sektoru jsou více plošné. Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002%5Bkey%5D=3933

Deficit státního rozpočtu již pokořil 400 miliard, v říjnu činil 335 miliard. Meziměsíční zhoršení hospodaření zhruba odpovídalo tomu z loňského listopadu. Námi očekávaný schodek za celý rok ve výši 400 mld. je již prolomen a v prosinci počítáme s navýšením deficitu, který umocní zavedení restriktivních opatření. Celkové výdaje byly v listopadu meziročně vyšší o 4,5 % a příjmy o 1,1 %. Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002%5Bkey%5D=3935

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688