Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  29.11.2021 10:49:43

Ranní okénko - Inflaci v eurozóně dále navýší energie, v Německu by mohla inflace kulminovat


Co měl být poklidný den na finančních trzích během svátků v USA se zvrtl do výprodejů. Akciové indexy v pátek klesaly, cena ropy spadla nejníže od září a výnosy státních dluhopisů se snížily s přesunem kapitálu do bezpečných přístavů. Na domácí půdě zvýšené riziko způsobené obavami z šíření nové mutace koronaviru reflektovala koruna, která oproti euru oslabila až k 25,70. Volatilita na globálním trhu může tento týden dále pokračovat s tím, jak budou jeho účastníci přehodnocovat očekáváný ekonomický dopad nové varianty covidu. Mezi nejdůležitější ekonomická data tento týden patří listopadová inflace v eurozóně a měsíční statistika z amerického trhu práce, v tuzemsku pak PMI index ze zpracovatelského průmyslu a detailní struktura HDP za Q3. Dorazí také údaje o státním rozpočtu.

Ekonomický kalendář pro tento týden odstartuje listopadová německá inflace. Právě listopadové nebo prosincové číslo by mělo být vrcholem růstu spotřebitelských cen. Medián odhadů počítá s meziroční inflací na 5 % z říjnových 4,5 %. V meziměsíčním srovnání měly ceny poklesnout o 0,4 %. Inflaci nadále tlačily vzhůru ceny energií a dopravy. Do hry ale vstupují i technické faktory: váha dovolených ve spotřebitelském koši byla v reakci na pandemii snížena, což znamená, že jejich sezónní pokles bude mít letos v porovnání s loňským listopadem menší efekt.

Energie budou hlavním tahounem inflace i pro eurozónu jako celek, která je na řadě zítra. Již v říjnu tvořily energie polovinu meziroční míry inflace, která dosáhla 4,1 %. Pro listopad očekáváme inflaci na 4,4 %, což meziměsíčně odpovídá zhruba stagnaci. Zmíněný efekt cen dovolených pak jaksi uměle navýší jádrovou inflaci, která lépe zachycuje domácí cenové tlaky. Citlivější zpomalení inflace se očekává v lednu, jelikož z meziročního srovnání vypadne efekt dočasného snížení DPH v Německu.

ČSÚ zveřejní zpřesněné údaje o HDP za třetí čtvrtletí. Z hlediska struktury očekáváme, že ekonomiku táhl dolů především zahraniční obchod navzdory relativně solidní zahraniční poptávce. Naopak hlavním tahounem měla být spotřeba domácností, která sílila především v létě.

Aktuálnější informace nám ve středu přinese tuzemský PMI ve zpracovatelském průmyslu, i když u něj se bude částečně jednat o zastaralé zprávy, protože průzkum nebude zahrnovat zhoršení pandemie v posledních dnech. Očekáváme, že index mírně vzroste z 55,1 na 55,5 bodů. Naznačuje tomu vývoj v eurozóně a také vyšší důvěra ve výrobě, na kterou poukázaly výsledky tuzemského konjunkturálního průzkumu.

Ve čtvrtek vyjde v eurozóně statistika výrobních cen. S růstem cen energií a přetrvávajícími tlaky v dodavatelských řetězcích se očekává další výrazný růst o 3,6 % meziměsíčně. Oproti loňsku tak výrobní inflace již bude atakovat 20 %. Výhled na ceny energií je na příští měsíce již mírnější, a dá se tak očekávat i zmírnění inflačních tlaků na straně výroby.

Na závěr týdne dorazí měsíční report z amerického trhu práce. Fed čelí obtížnému úkolu, kdy má zvážit, zda se již ekonomika dostatečně zotavila a zda hrozí, že začne přiživovat inflaci. Některá data tomu naznačují, například svižný růst osobních výdajů navzdory růstu spotřebitelských cen. Ve statistice trhu práce tak bude opět klíčový růst mezd, ale také účast na trhu práce, která je v důsledku pandemie nižší. Pokud se nezačne zvyšovat, zůstane zvýšená i dynamika mezd.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

29.02.2024Ranní okénko - Inflace v Německu směřuje ke 2 % Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.01.2024Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, v Německu vychází lednová inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.01.2024Ranní okénko - Inflace v eurozóně by na konci roku měla vzrůst Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688