Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  26.11.2021 14:23:00

Akcie Visa zažívají pokles. Na vině je spor s Amazonem i obavy z regulací

Akcie Visa (V) nemají za sebou zrovna dobré období. A to i navzdory tomu, že jejich hospodářské výsledky jsou úctyhodné. Proč tedy titul čelí tak silnému prodejnímu tlaku? Mezi důvody patří například znovuzvolení Jeroma Powella, spor s Amazonem, negativní očekávaní ohledně dalšího vývoje a rostoucí konkurence ze strany alternativních platebních metod.

Co se týká fundamentální analýzy, Visa účetně ukončila další fiskální rok. Tudíž si kromě čtvrtletních výsledků uvedeme i čísla za celý fiskální rok 2021. Samozřejmě nebude chybět ani aktuální cenový graf a technická analýza akcie Visa.

Znovuzvolení Jeroma Powella a obava z regulací pro fintech společnosti

Jak se dalo očekávat, americký prezident Joe Biden opětovně nominoval Jeroma Powella do pozice předsedy Federálního rezervního systému (Fed). Stávajícímu předsedovi oficiálně končí funkční období začátkem příštího roku, ale již nyní je téměř jisté, že bude v čele Fedu i následující čtyři roky. Nominaci amerického prezidenta musí ještě posvětit senát. Nicméně Jerome Powell má dost velkou podporu napříč politickým spektrem. Čili ne jenom u demokratů, ale i mezi republikány. Navíc je Jerome Powell v podstatě žákem současné americké ministryně financí Janet Yellen.

Za úřadujícího Jeroma Powella byla měnová politika Federální rezervní banky velmi synchronní s fiskální politikou. Zjednodušeně řečeno, když se centrální vláda zadlužovala díky fiskální expanzi, Fed zatlačil úrokové míry po celé délce výnosové křivky. Tudíž náklady na dluh jsou pak pro stát minimální. Powell tudíž za své funkční období nijak nešel proti zájmům politické reprezentace.

Demokraté mají už delší dobu spadeno na Wall Street a obecně na finanční sektor. Žádají proto mnohem tvrdší regulace. A vzhledem ke vřelým vztahům Powella a demokratické administrativy se obecně očekává, že žádosti o tvrdší regulace vyhoví. Pro úplnost, Fed nevykonává dohled nad finančním trhem sám. Doplňuje se s Komisí pro cenné papíry (SEC). Zatímco Fed reguluje soukromý bankovní sektor, SEC zase burzovní sektor.

Visa právě spadá do soukromého bankovního sektoru. A s Jeromem Powellem lze očekávat, že může přijít mnohem tvrdší dohled nad tzv. fintech. Mezi fintech patří Visa, Mastercard, Paypal a Fiserv. Jedná se tudíž o skutečnou potenciální hrozbu pro celé odvětví. Jak moc velká hrozba to bude, zjistíme ve chvíli, kdy bude zveřejněn nějaký konkrétní koncept nového regulačního dohledu.

Amazon přestane akceptovat karty Visa vydané ve Velké Británii

Amazon oznámil, že v novém roce přestane přijímat kreditní karty Visa vydané ve Velké Británii. Oznámení se tudíž netýká debetních karet Visa. Důvodem jsou vysoké poplatky, které si Visa za transakce účtuje. Visa na začátku tohoto roku citelněji zvedla poplatky za transakce mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Po tomto oznámení cena Visa akcií začala klesat.

Společnost Visa se ke kroku samozřejmě vyjádřila. Šlo pouze o suchou odezvu, ve které řekli, že se cítí být zklamáni. Podle nich Amazon vlastně uvaluje restrikci na zákazníky, kterým brání svobodně se rozhodnout, jak za zboží zaplatí. Amazon na oplátku tvrdí, že je zcela nepochopitelné, že s novými technologiemi jsou platby čím dál dražší. Mělo by to být přesně naopak. Amazon tak využívá svého silného postavení, takže je i dost možné, že Visa nakonec sleví. Malé internetové obchody toho moc nezmůžou a jsou takřka rukojmími platebních společností. Ale Amazon je jiné kafe.

V mainstreamu se pak můžeme dozvědět, že z aktuálního sporu může vzejít vítěz – Mastercard. Existuje šance, že Amazon bude promovat nové platební karty, které budou technologicky stát na infrastruktuře Mastercard. Z potenciálně užší spolupráce s Mastercard může zároveň vzniknout silná páka pro ještě lepší vyjednávací pozici. Teoreticky může rozhodnutí Amazonu otevřít dveře i jiným platebním metodám jako je Fintech Square.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   8:19  Tisková konference Powella přinesla na trh volatilitu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   0:53  1. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 20:24  Světové akcie: Vyplatí se v květnu prodávat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688