Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.11.2021 15:43:58, aktualizováno 27.11.2021 09:07:51

Trhy v roce 2023 zaplaví stomiliardová vlna IPO elektromobilových společností, říká manažer BofA

Celosvětový tlak na elektrifikaci soukromé dopravy vzedme vlnu primárních úpisů akcií v sektoru elektromobilů, která by mohla do konce roku 2023 od investorů vybrat až 100 miliard dolarů. Myslí si to Patrick Steinermann, šéf Global Mobility Group Investment Banking ve společnosti Bank of America.

Rostoucí investice v tomto sektoru, rozpínající se od výroby baterií, přes výrobu samotných elektromobilů, až po zajištění nabíjecí infrastruktury, postrčí společnosti k divestici relevantních divizí nebo prvotnímu uvedení vlastních akcií na burzu množství společností. „Už jsme v pokročilé fázi vlny, během které se ve sféře elektrifikace vybere až 100 miliard dolarů IPO investic, a to napříč celým hodnotovým řetězcem elektromobilů, baterií a nabíjení,“ prohlásil Steinemann.

Doposud největší IPO letošního roku se týkalo právě firmy z tohoto sektoru. Výrobce elektrických náklaďáků Rivian prodal při svém listopadovém vstupu na burzu 13,7 miliardy dolarů. Akcie firmy se oproti upisovací ceně následně zhodnotily o 47 %.

Výrobci elektromobilů se v uplynulém roce stali miláčky trhů, jejich akcie si prošly úctyhodnou rally díky sázkám investorů na rostoucí zájem o zelenější dopravu. Hodnota lídra odvětví, společnosti Tesla, se za poslední rok zdvojnásobila, další miliardy pak byly investovány jak při IPO, tak při druhotných úpisech již obchodovaných společností.

Čínský výrobce elektromobilů a baterií BYD při úpisu akcií na hongkongské burze vybral minulý měsíc 1,8 miliardy dolarů. Za uplynulý rok šlo již o druhý podobný obchod této firmy, v lednu za nově vydané akcie firma, do které investoval také Warren Buffet, utržila 3,9 miliardy dolarů.

elektromobily akcie ipo

Rostoucí poptávka po automobilech poháněných elektřinou se přelévá také do poptávky po akcií firem vyrábějících jednotlivé komponenty, především baterie. Podle agentury BloombergNEF plánuje 10 největších výrobců baterií do elektromobilů v přípravách na růst poptávky ztrojnásobit své výrobní kapacity do konce roku 2022.

Bateriové společnosti se stanou samostatným vesmírem, nyní vstupují do fáze, kde masivní navýšení výrobní kapacity vyžaduje množství kapitálu pro to, aby udržely krok s růstem poptávky po elektromobilech,“ říká Steinemann. „Doposud byli výrobci baterií financováni především dluhem, další fáze jejich růstu bude ale financována IPO vlnou,“ dodává.

Jeden z globálně největších primárních úpisů akcií, které v příštím roce proběhne v Asii, bude oddělení divize LG Energy Dolution v Jižní Koreji. Firma by byla jedním z největších výrobců baterií, větší by nejspíše byla pouze čínská firma Contemporary Amperex Technology. Spin-off divize LG by mohl na trzích přilákat investice v okolí 10 miliard dolarů.

LG Energy Solutions opětovně spustila proces svého IPO poté, co v říjnu dosáhla dohody na urovnání General Motors ohledně svolání elektromobilu Chevrolet Bolt. Prospekt k úpisu akcií chce firma zveřejnit na začátku prosince, první objednávky od investorů pak společnost začne přijímat na začátku příštího roku.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688