plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  22.11.2021 15:00:57

Plzeň získala prestižní ocenění, na World Smart City Awards kralovalo digitální dvojče

Plzeň získala prestižní ocenění, na World Smart City Awards kralovalo digitální dvojče

Plzeň má za sebou velký úspěch na mezinárodní scéně. World Smart City Awards, tak se jmenuje prestižní mezinárodní soutěž, která každoročně oceňuje průkopnické projekty, nápady a strategie, díky nimž se ve městech po celém světě lépe žije. A právě v tomto soutěžním klání bodovala západočeská metropole s projektem DUET – digitální dvojče města. Na slavnostním vyhlášení ve španělské Barceloně získalo digitální dvojče prvenství v kategorii Enabling Technologies Award.

Plzeň získala prestižní ocenění, na World Smart City Awards kralovalo digitální dvojče

Foto z vyhlášení ve španělské Barceloně

„Pokud se podíváme na letošní ročník soutěže, konkurence byla velká – podle organizátorů byly podány přihlášky ze 46 zemí světa, přičemž měly mimořádně vysokou úroveň. Je to čest, zároveň ale i závazek, abychom takové tempo udrželi, a i dál pracovali na kvalitě života ve městě s využitím moderních technologií,“ řekl radní města Plzně pro Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola, který se vyhlášení v Barceloně zúčastnil. Spolu se zástupci města byli součástí delegace i zástupci Západočeské univerzity v Plzni a Plzeňského kraje.

„Vítězství vnímám jako obrovský úspěch a mám z něj samozřejmě velkou radost. Potvrzuje fakt, že Plzeň je městem inovací, vývoje a výzkumu, že zde máme odborníky, kteří se ani ve světě neztratí, ba naopak,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

Plzeň získala prestižní ocenění, na World Smart City Awards kralovalo digitální dvojče

Díky projektu DUET má západočeská metropole přesný 3D model města, se kterým může pracovat v mnoha oblastech. Jde o nejrůznější krizové scénáře či provozní stavy týkající se dění v oblasti dopravy, ovzduší, vodních toků, výstavby, urbanismu, turismu a tak dále. Významné jsou i možnosti využití v rámci spolupráce s integrovaným záchranným systémem. Právě v oblasti bezpečnosti udělali odborníci za rok fungování projektu největší pokrok.

„Sestrojili jsme unikátní 3D model fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Na něm testujeme ve spolupráci s hasiči možnost nasazení tohoto modelu při zásahu. Pokud by začalo hořet, chtěli bychom dát veliteli zásahu k dispozici podrobný model vnitřku budovy tak, aby se znalostí klíčových detailů mohl zvolit tu nejlepší strategii. Momentálně jsme na začátku, nastavujeme podobu modelu, aby byl pro složky IZS co nejpřínosnější. Každopádně věříme v úspěch, navíc jsme si vědomi, že o podobné řešení by byl zájem nejen u nás, ale i v rámci České republiky,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, tedy organizace, jež projekt DUET zastřešuje.

Plzeň získala prestižní ocenění, na World Smart City Awards kralovalo digitální dvojče

Foto z tiskové konference na radnici (představení projektu DUET)

Podle Vlastimila Goly se projekt digitálního dvojčete dostal do finále spolu s projekty z Kataru a Velké Británie. „Už to, že jsme se probojovali do finále, bylo skvělé. Samozřejmě vítězství je nejlepší možná varianta a jsme na úspěch našich odborníků velmi hrdí. Ceny v kategorii Enabling Technologies Award jsou udělovány za nejinovativnější a nejúspěšnější projekty realizované a vyvíjené v oblasti dat a technologií. Za zmínku stojí i fakt, že jsme byli jediným mezinárodním projektem, který byl oceněn. DUET totiž neřešíme sami, ale spolupracujeme na něm se zahraničními partnery napříč Evropskou unií.“

Projekt digitálního dvojčete běží v Plzni rok, přičemž je součástí prestižního evropského dotačního programu HORIZON 2020 zaměřeného na inovace. Úspěšnost žadatelů o získání grantu v tomto programu v průměru nepřevyšuje 12 procent. Západočeská metropole je s projektem DUET zařazena také jako příklad do studie Evropského parlamentu. Více o soutěži World Smart City Awards je k dispozici na webových stránkách https://www.smartcityexpo.com/world-smart-city-awards-2021/.

Text: Eva Barborková


 

Zveřejněno: 22. 11. 2021, Eva Kriegerová

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Út 17:41  Jarní design market v GASK s rekordní návštěvností Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Út 17:02  V Roudnici nad Labem se se starosty řešila VRT Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Út 10:33  Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688