mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.11.2021 00:00:00

Británie odkládá povinné zavedení nového značení zboží

08.11.2021 / 14:21 | Aktualizováno: 08.11.2021 / 15:05

V roce 2020 zveřejnila britská vláda v souvislosti s brexitem nová pravidla pro označování výrobků, která začala platit po uplynutí přechodného období, tedy od 1. 1. 2021. Původně měla většina výrobků přejít na nový systém značení do konce letošního roku, v srpnu však britská vláda schválila odklad, který poskytuje nejen českým firmám více času se na nové značení UKCA (UK Conformity Assessed) a s ním související pravidla připravit.

Nové označení UKCA (UK Conformity Assessed) se vztahuje na většinu zboží (manufactured goods), které podléhá značení CE. Dále se nové označení UKCA týká také aerosolových rozprašovačů, které jsou nyní povinně opatřeny symbolem „3“ (obrácené epsilon). Obecná pravidla týkající se UKCA jsou ve velké míře odrazem CE – značka musí být viditelná a čitelná, musí být pouze na zboží, které jí má obsahovat, shodná je i doba dokládání dokumentace ke zboží atd.

Britská vláda původně rozhodla, že bude možné pro většinu zboží nadále používat označení CE po celý rok 2021. Toto bylo umožněno i toho důvodu, že většina britských standardů zůstala i po 1. 1. 2021 stejná jako dříve. Vzhledem k nepříznivým dopadům koronavirové krize na podnikatelské prostředí pak letos v srpnu rozhodla vláda o dalším odkladu povinnosti zavést nové značení, a sice o jeden rok (tj. do 31. 12. 2022). Během této doby je stále možné používat pro většinu zboží označení CE. Výjimku představují zdravotnické prostředky, u kterých není třeba přejít na nové označení UKCA až do 1. 7. 2023.

Vláda zveřejnila databázi certifikačních orgánů UKCA, kterou mohou firmy využít při hledání odpovídajícího britského certifikačního orgánu pro jejich výrobky. Více informací k novému označení UKCA také na stránkách britské vlády.

Výše zmíněný odklad se netýká zboží, pro které platí povinnost označení UKCA již od 1. 1. 2021. Tato povinnost se týká zboží, které je určeno pro trh Velké Británie, podléhá právní úpravě týkající se UKCA, povinně musí mít potvrzení o shodě/certifikát od třetí osoby a u kterého bylo potvrzení o shodě provedeno britským subjektem.

SEVERNÍ IRSKO NADÁLE PODLE PRAVIDEL EU

Výše uvedené platí pro trh Velké Británie, tedy pro Anglii, Wales a Skotsko. Pro vývoz zboží do Severního Irska se nic nemění. Severní Irsko se i nadále řídí pravidly EU, tedy i evropskými standardy a certifikacemi; stále tedy platí označení CE. Pozor je však potřeba dávat na vývoz britského zboží z Velké Británie (ostrova) do Severního Irska, kde naopak od letošního roku dochází ke změnám. Co se týče nového označení UKCA, to není u zboží určeného pro severoirský trh uznáváno. Pokud takové zboží projde certifikačním procesem pouze u britské autority (UK conformity assessment body) a nenese tak označení CE, musí získat speciální označení UKNI, které je určeno výhradně pro Severní Irsko a které zaručuje, že zboží splňuje nároky kladené evropskou legislativou.

VÝROBKY PODLÉHAJÍCÍ JINÝM PRAVIDLŮM ZNAČENÍ

Existují i zvláštní skupiny výrobků, jejichž označování se řídí jinými pravidly. Mezi tyto výrobky patří chemikálie a farmaceutické výrobky (včetně veterinárních), dopravní prostředky a výrobky z oblasti letectví. Odlišná pravidla pro umisťování na britský trh se týkají také zboží, kde nedošlo k harmonizaci, tj. zboží, jehož certifikace se řídí národními pravidly. Zvláštní pokyny byly vydány také pro zdravotnickou techniku, železniční dopravu, stavební výrobky, výbušniny pro civilní použití, tabákové výrobky, hnojiva, kosmetiku a výrobky vyžadující ecodesign a označení energetickými štítky. Pro umisťování výrobků na tamní trh vydala britská vláda manuál.

 

Richard Knížek, stážista, Velvyslanectví ČR v Londýně

Michaela Chrtová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Londýně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688