plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  08.11.2021 00:00:00

V Plzni se uskutečnila konference o domácím násilí, umožnila navázání spolupráce mnoha odborných organizací

V Plzni se uskutečnila konference o domácím násilí, umožnila navázání spolupráce mnoha odborných organizací

Foto: D. Liška

Fotografie: D. Liška

Konference o domácím násilí s názvem „Šance řešit tuto společně“ se uskutečnila minulý týden v kulturním centru Moving Station v Plzni. Na její přípravě se podílelo město Plzeň, pozvání přijali odborníci z různých sfér, kteří se profesně zabývají prací s násilím. Smyslem bylo nalezení vzájemné spolupráce v mnoha oblastech pomoci od sociální, psychologické, zdravotní až po tu právní. Účastníky odborného setkání přivítali náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková a radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

Foto: D. Liška

„Domácí násilí je důležité celospolečenské téma a má velké negativní dopady na ty, kteří jsou mu vystaveni. Díky intimnímu prostředí, ve kterém probíhá, je velmi obtížně zjistitelné a často zůstává skryto. Plzeň si je této skutečnosti dobře vědoma, proto před touto problematikou nezavírá oči a chce ji řešit společně,“ řekla náměstkyně primátora Eliška Bartáková a upozornila, že podle společného výzkumu agentury Nielsen Admosphere a organizace Liga otevřených mužů se některé z formy násilí v blízkých vztazích dopouští každý desátý Čech starší 15 let.

„Jsme rádi, že se můžeme podílet na řešení této důležité tematiky, neboť naším cílem je, abychom se všichni cítili v bezpečí i ve svých domovech,“ doplnil radní Martin Zrzavecký.

Foto: D. Liška

„Konference vytvořila prostor pro odbornou diskusi nejen o domácím násilí jako takovém, ale hlavně o možnostech intenzivnější a efektivnější spolupráce mezi všemi aktéry v Plzeňském kraji, kteří se jím zabývají,“ uvedl Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Odborné konference se zúčastnili zástupci Probační a mediační služby, organizací ROSA, Bílý kruh bezpečí, Konsent, Poradna pro ženy a dívky, ale také zástupci Policie České republiky, sociálního odboru města či advokátů. Úvod setkání patřil představení činnosti jednotlivých organizací, následovala panelová diskuse na téma práce s oběťmi domácího násilí, v níž diskutující nastínili možnosti pomoci z hlediska svých pravomocí, kompetencí a dovedností. Společně hledali, jak se vzájemně co nejlépe doplnit, aby podpora byla komplexní. Program pak uzavřely dva bloky praktických workshopů. Ty se věnovaly zvládání vzteku a práci s agresí ve výchově. Promítal se také animovaný film Zuřivec norské organizace ATV, který se používá v mnoha odvětvích práce s násilím.

Foto: D. Liška

„Konference se zúčastnila bezmála stovka lidí. Počet nás příjemně překvapil, včetně toho, že mnoho účastníků zůstalo i na dobrovolné odpolední workshopy. Reakce lidí byly velmi pozitivní,“ uzavřela Andrea Gregorová z Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Celá konference se uskutečnila pod záštitou Magistrátu města Plzně ve spolupráci s organizacemi Člověk v tísni, Liga otevřených mužů a Diakonie Západ.

Text: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 8. 11. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688