muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  03.11.2021 09:34:54

Norsko, Itálie, Švýcarsko. Na Erasmus vyjíždí třikrát

Norsko, Itálie, Švýcarsko. Na Erasmus vyjíždí třikrát

Studentka MU Ema Zorkóczyová vyjela během studia sbírat zkušenosti na evropských univerzitách v rámci programu Erasmus hned třikrát.

I navzdory protiepidemickým opatřením stihla studentka FSS v Itálii navštívit několik míst.

Studentku evropských studií Emu Zorkóczyovou odjakživa lákala práce v mezinárodním prostředí a diplomacii, což byl i jeden z důvodů, proč vždycky chtěla na Erasmus: aby si vyzkoušela, jak se žije a studuje jinde. Na prvním Erasmu v norském Bergenu se jí ale nakonec líbilo tak moc, že se pak přihlásila ještě na boloňskou univerzitu a následně i do Curychu, kam odjela v půlce září.

Ten semestr studia v Norsku byla tak úžasná zkušenost, že jsem se po pár týdnech pobytu ve Skandinávii rozhodla, že jeden Erasmus mi nestačí a že pojedu na další. Přihlášku do Itálie jsem podávala dokonce přímo z Norska, směje se studentka Fakulty sociálních studií.

V Bergenu byla na jaře 2020, kdy v Evropě zrovna začínala pandemie, ta se však výuky na norské univerzitě příliš nedotkla škola tam totiž začíná už první týden v lednu, takže většina semestru probíhala klasicky prezenčně. Do online režimu přešla univerzita až v březnu, kdy do konce semestru a začátku zkouškového období zbývaly už jen tři týdny.

Měla jsem štěstí, že koronavirus můj Erasmus téměř vůbec neovlivnil, protože opatření byla celou dobu minimální. Ve škole to bylo skvělé a moc mě to bavilo, měla jsem samé zajímavé předměty. Poznala jsem také spoustu zahraničních studentů, často jsme chodili na výlety po okolí, ale procestovali jsme i kus Norska, od Stavangeru až po Trondheim. Ta příroda tam je úžasná, všude fjordy, hory a vodopády. Norsko je prostě moje srdcovka, říká studentka.

Studentka FSS na vyhlídce Trolltunga v Norsku.

Z Norska se vrátila na konci června a poté v půlce září odjela na studijní pobyt na nejstarší univerzitu světa na University of Bologna, kde studuje téměř osmdesát tisíc studentů. Univerzita má několik kampusů a fakulta, kde studovala, sídlí v městečku Forli, které leží asi 70 kilometrů od Bologni.

Trošku mě mrzelo, že nestuduju přímo v Bologni, ale i tak to pro mě byla skvělá zkušenost studovat na tak prestižní univerzitě, která patří mezi TOP 200 univerzit světa. Setkala jsem se tam s velmi zajímavými učiteli, například ruskou zahraniční politiku nás učil velký odborník a nadšenec, který u zkoušky chtěl spoustu znalostí a souvislostí, takže to bylo docela náročné. Ale výuka byla velmi kvalitní, i v jiných předmětech, přibližuje studentka.

Ze začátku byla na italské univerzitě hybridní výuka: část studentů byla online a část ve třídě s učitelem, studenti se však museli předem hlásit do systému, aby mohli na přednášku přijít. Po celou dobu museli mít roušky a dodržovat rozestupy. Po prvním měsíci však výuka kvůli zhoršující se epidemické situaci přešla do úplného online režimu.

Naštěstí jsem ale bydlela se skvělými zahraničními studenty z Kazachstánu, takže izolace pro mě nebyla tak náročná. Taky jsem stihla navštívit několik míst v okolí a byla jsem i na Sicílii, než Itálie úplně uzavřela cestování mezi regiony.

Emin třetí a poslední zahraniční studijní pobyt v Curychu začal v září. Jsem moc ráda, že jsem i navzdory covidu-19 vůbec mohla odjet. Erasmus je úžasná zkušenost, která mě jenom utvrdila v tom, že chci v budoucnu pracovat v zahraničí. Tak snad se mi to povede, směje se studentka, která v červnu plánuje dokončit své studium na MUNI.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688