mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.11.2021 10:29:00

Drážďany skokanem roku německého žebříku Smart Cities

Drážďany skokanem roku německého žebříku Smart Cities

01.11.2021 / 10:23 | Aktualizováno: 01.11.2021 / 10:29

81 měst v Německu s počtem obyvatel nad 100.000 se utkalo v každoroční prestižní soutěži Spolkového svazu informačních technologií, telekomunikací a nových médií „Bitkom“ o titul nejchytřejšího města v oblasti využívání digitálních technologií. Drážďany se z loňského 24. místa vyhouply na šestou příčku, a staly se tak městem s nejrychlejším tempem proměny.

Hodnoceno bylo pět oblastí – správa města, IT a komunikace, energetika a životní prostředí, mobilita a společnost. Pro hodnocení použili experti ze spolkového svazu Bitkom 133 parametrů od online komunikace s občany přes nabídky sdílení v dopravě až po inteligentní systém popelnic. Drážďany bodovaly zejména v kategorii mobility – ve městě se aktuálně nachází 250 veřejných nabíjecích stanic pro elektromobily a do konce příštího roku jejich počet vzroste na 400. Oceněno bylo také úspěšné zavádění elektronických parkovacích lístků.

Uznání získaly Drážďany rovněž v kategorii digitalizace veřejné správy. Radnice převedla za loňský rok do online podoby 80 administrativních úkonů, zejména se jedná o vyřizování dokumentů, které bylo dříve možné učinit pouze za osobní přítomnosti občanů. Do konce roku 2022 má toto číslo vzrůst na 200. Velkým projektem digitalizace drážďanské veřejné správy je výstavba Správního centra na náměstí Ferdinandplatz. Plně digitalizovaná centrála veřejné správy má obyvatelům Drážďan otevřít své brány v roce 2025 a stát se průkopníkem kompletní digitalizace veřejných služeb občanům v celém Německu.

Chytré Drážďany jsou již několik let v hledáčku mladých technologických startupů. Místní „Silicon Saxony“ láká inovační firmy nejen výhodnými pronájmy prostor a propojením s místní významnou univerzitou a vědeckými instituty, ale také hmatatelnými možnostmi jak přejít z fáze výzkumu do fáze vývoje, testování i výroby. Právě tato funkční a prověřená synergie zabodovala při hodnocení ankety Smart Cities.

Prestižní index Smart Cities svazu Bitkom posuzuje pouze německá města. Světové žebříčky Chytrých měst sestavuje např. Univerzita technologie a designu v Singapuru (SUTD) spolu s Institutem pro management rozvoje IMD. V aktuálním říjnovém hodnocení roku 2021 zde obsadila Praha 78. pozici a oproti loňsku si značně pohoršila (v roce 2020 pozice 44.). Drážďany zde nefigurují, z německých měst vede Mnichov na 14. příčce následován Düsseldorfem, který je 20.

Autorka: Lenka Konšelová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát České republiky v Drážďanech


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688