Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.10.2021 13:10:00

Perly týdne: Epicentrum tvorby bohatství, daň pro Muska a Bezose a silný konec letošního roku

Co si vlastně myslí ředitel Hertzu o Tesle, když o ní dříve nehovořil zrovna neoptimističtěji, ale nyní od ní jeho firma objednává 100 tisíc vozů? Jak hodnotí Aswath Damodaran návrhy na zdanění miliardářů? A kde se nachází epicentrum tvorby bohatství? Toto a ještě více v nových Perlách týdne.

Tesla je jediná: Současný ředitel společnosti Hertz Mark Fields byl podle CNBC znám svým kritickým pohledem na Teslu. Mimo jiné tvrdil, že Muskova firma bude čelit ostré konkurenci ze strany tradičních automobilek. Nyní ale Fields na CNBC v souvislosti s objednávkou 100 tisíc vozů od Tesly vysvětlovat, že Hertz chce hrát svou roli v posunu k udržitelnosti. A Tesla je podle něj nyní jedinou firmou, která má v elektromobilech dostatečný rozsah výroby.

Fields řekl, že jednání s Teslou začala před měsíci a že podobně jako s ní má Hertz „vztah“ s jinými automobilkami. Tento vztah není podle ředitele o tom, kolik vozů firmy Hertzu prodají, ale o spolupráci při přechodu na elektromobilitu. A jak bylo uvedeno, objednávka vozů od Tesly stojí na rozsahu její současné výroby elektromobilů. Fields následně připomněl, že Ford, GM i VW masivně investují do této oblasti.

Ředitel byl tázán i na to, jaký budou mít vozy od Tesly dopad na provoz jeho firmy, protože budou například vyžadovat jiný typ údržby než vozy se spalovacími motory. Fields na to odpověděl, že "můžete mít výbornou strategii, ale je také nutno jí převést do praxe a do provozu“. V tomto kontextu to například znamená, že spolupráce s Teslou zahrnuje budování nabíjecích stanic, a to jednak u letišť, ale také mimo ně.

Hertz tak má za cíl, aby půjčení elektromobilu bylo pro zákazníka jednoduché a aby neměl obavy z toho, že si nebude mít zapůjčený vůz kde nabít. Firma pak má za cíl „stát se expertem na velké flotily elektromobilů, a to o hodně dříve, než se jím stane konkurence“. Což jí zajistí, aby se stala významnou součástí celého vznikajícího ekosystému.

Ropa a její standardní sezónní pohyb: Zatímco v minulých Perlách týdne jsme prezentovali porovnání letošního vývoje na americkém trhu s vývojem standardním, dnes se podíváme na to, jak TopDown Charts srovnává vývoj cen ropy. Podle následujícího grafu mají historicky obvykle tendenci růst od února do října, pak nastává fáze jejich korekce:
01
Zdroj: Twitter

Daň za trest: Aswath Damodaran působí jako profesor financí na NYU Stern School of Business a je známým odborníkem na valuace firem. Na CNBC hodnotil návrh amerických demokratů na „zdanění miliardářů“. Profesor je podle svých slov znovu a znovu překvapován tím, s jak špatnými nápady jsou politici schopni přicházet. Na tomto návrhu se mu konkrétně nelíbí to, že cílem zdanění má být poměrně malá skupina lidí, která má navíc velký prostor pro to, se daním vyhýbat. Problém je podle profesora i v tom, že daň by měla být provázána s kapitálovými zisky, které může být velmi těžké spočítat.

Damodaran dodal, že ale návrh hodnotí jen podle dostupných informací a nemá jej přímo před sebou, takže jeho hodnocení nemusí být férové. Zatím se ale zdá, že má všechny rysy špatně konstruovaného zdanění, které může v konečném důsledku působit opačně, než je zamýšleno. Profesor míní, že pokud například někdo zdědil 20 miliard dolarů, daň by se jej netýkala, ale pokud by někdo investoval do firmy a 20 miliard dolarů vydělal, platí opak.

Dá se dokonce říci, že jde o daň zamýšlenou pro „Muska a Bezose“, tedy ty, kteří během posledních deseti let rychle zbohatli a proti nimž se obrací část veřejného mínění. Profesor k tomu míní, že diskutovaný návrh je vlastně známkou zoufalosti a existují lepší způsoby, jak zvýšit daňové příjmy. Vláda by pak navíc neměla postupovat tak, že si nejdříve naplánuje výdaje a pak kouká, čím by je pokryla.

Zlato, výnosy a dolar:
Následující graf od Goldman Sachs ukazuje vývoj plovoucí korelace zlata na straně jedné a dolaru a výnosů dluhopisů na straně druhé. Ekonomové na jeho základě tvrdí, že „zlato je stále velmi negativně zkorelované jak s reálnými výnosy obligací, tak s dolarem“.
02
Zdroj: Twitter


Epicentrum tvorby bohatství: Ředitelka Citi Jane Fraser v rozhovoru pro Yahoo Finance hovořila o tom, že její banka se sice stahuje z některých asijských trhů, obecně ale platí, že Asie je epicentrem tvorby bohatství. Patrné to je například na rychlém růstu střední třídy, či třeba počtu mladých technologických firem, jejichž kapitalizace již převýšila miliardu dolarů. Ty pomáhají celé řadě menších firem a celkově podporují ekonomický rozvoj a digitální ekonomiku. K tomu ředitelka dodala, že patrné začíná být i „zotavení Asie z covidu“.

Jaké bude čtvrté čtvrtletí: JPMorgan v následujícím grafu ukazuje vývoj amerického produktu v letošním roce, tedy včetně predikcí pro třetí a čtvrté čtvrtletí, o kterém se živě diskutuje. Podle ekonomů banky přijde po ochlazení ve třetím čtvrtletí opět velmi silný růst:
03
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688